Antena Căutare

Cutremur 5.8 grade pe Richer. De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT

De ce nu a funcționat RO-ALERT, sistemul public de avertizare în caz de calamitate.

Galerie
cutremur

Cutremur 5.8 grade pe Richer. Un cutremur major de 5. 8 grade pe Richer, ur,at de o replică de 3.2 pe Richer, a zguduit România, în dimineața zilei de 28 octombrie. De ce nu a funcționat RO-ALERT, sistemul public de avertizare în caz de calamitate.

Un cutremur de intensitate 5.8 pe scara Richter a avut loc în România, în ziua de 28 octombrie 2018 la oră 03:38:11 (oră veche), acesta având loc în județul Buzău, cu localizare la laț 45.6049; lon 26.3986, la o adâncime 151km.

RO-ALERT nu a transmis nicio avertizare de cutremur, iar explicația a venit din partea lui Raed Arafat, care a precizat pentru digi24 că RO-ALERT nu a fost gândit pentru a transmite avertizări înaitea cutremurelor, sistemul celor de la IGSU fiind creat pentru a alertă lumea înaintea producerii unor evenimente care pot fi prevăzute, sau în urmă altora catastrofale.

În cazul unui cutremur major, RO-ALERT nu trimite vreo avertizare decât dacă există pagube foarte mari, pierderi de vieți omenești, și există riscul că replici puternice să aibă loc.

Articolul continuă după reclamă

Cutremur 5.8 grade pe Richer. De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT

“In cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuză notificări, anterior declansării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgentă).”

Cutremur 5.8 grade pe Richer. De ce nu a funcționat sistemul RO-ALERT

Un cutremur, indiferent de intensitate, nu poate fi prevăzut nici de către cei de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP), nici de către alte persoane sau de RO-ALERT.

Cutremur 5.8 grade pe Richer. Ce să faci în caz de cutremur

Ce să faci dacă ești prins de cutremur. Regului care îți pot salva viața.

Dacă eşti în interiorul unei clădiri, stai acolo cu orice preţ, chiar dacă ţi se pare că este o clădire veche şi şubredă. Realitatea de teren a demonstrat că de fiecare dată au murit sau au fost răniţi mai mulţi oameni care au fugit în timpul seismului, decât cei care au rămas în interiorul clădirilor.

Nu încerca să foloseşti ascensoarele, oricum aproape sigur se vor bloca.

Fugi imediat de lângă şi din dreptul ferestrelor și intră rapid sub cea mai solidă piesă de mobilier şi stai acolo.

Dacă seismul te surprinde afară, fugi de lângă clădiri, stâlpi şi cabluri electrice, hornuri, cornişe, sisteme mari de afişat reclame, orice ar putea cădea şi te-ar putea răni.

Dacă eşti cu maşina în trafic, încearcă pe cât posibil să opreşti maşina şi să stai în maşină până trece seismul. În niciun caz nu te adăposti cu maşina sub poduri, linii electrice, semne de circulaţie şi în niciun caz, tuneluri.

Oriunde ai fi, clădire, maşină sau afară, NU folosi chibrituri, brichete, lumânări, echipamente electrice de iluminat sau orice altă flacără deschisă. De obicei în timpul cutremurelor mari se rup şi conductele de gaze, iar gazele neprelucrate din centrală, cele cărora nu li s-a adăugat mercaptan pentru a avea mirosul lor specific de alertă, nu miros, deci puteţi provoca o explozie fără să bănuiţi măcar că sunt gaze prin preajmă.

Nu folosi telefonul decât în caz de urgenţă medicală sau de incendiu. Nu-ți suna rudele imediat şi nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie să rămână libere pentru urgenţe.

Dacă a fost un seism puternic şi au căzut toate reţelele de telefonie, nu aştepta ca pompierii, poliţia sau medicii să vină. Pe cât posibil încearcă să te ajuţi singur(ă) sau să-i ajuţi pe cei mai afectaţi decât tine.

Păstrează-ţi un moral ridicat. Dacă nu pentru tine, atunci pentru cei din jur!

Dacă eşti blocat(ă) sub dărâmături încearcă să te mişti cât mai puţin posibil pentru a-şi conserva astfel cât mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Neapărat să-ţi acoperi nasul şi gura cu o bucată de îmbrăcăminte, sau orice filtru improvizat cu ajutorul căruia să respiri prin aerul plin de praf şi resturi.

Trebuie să rămâi treaz(ă) şi lucid(ă) pentru a intra în contact cu echipele de salvare care caută supravieţuitori. Dacă poţi, bate neapărat în pereţi sau în ţevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Dacă ai un fluier la brelocul de chei, cu atât mai bine.

Sub nicio formă NU ţipa decât dacă eşti sigur că echipele de salvare te vor auzi! Iroseşti astfel rapid resursele tale de oxigen.

surse: idevice.ro, digi24.ro, a1.ro,

BREAKING NEWS. Un NOU CUTREMUR s-a produs în urmă cu puțin timp! Replică puternică a seismului de 5,8 grade!... Directorul INFP, primele declarații despre CUTREMURUL de duminică dimineața...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x