Apa de la robinet din București „a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte", după cum a declarat, vineri, directorul general adjunct Apa Nova, Mihai Savin.
„Apa din București, a fost, este și va fi potabilă mulți ani de acum înainte. Dacă nu ar fi fost potabilă zilele acestea și nu va fi potabilă, noi vom fi primii care vom opri din funcțiune stațiile de tratare și de pompare", a spus Mihai Savin, în exclusivitate pentru Ediția Specială, moderată de Sabina Iosub, la Antena 3.
Mihai Savin a dezvăluit că atunci când fiica sa a primit mesajul care circulat pe internet potrivit căruia apa de la robinet nu este bună de băut, a asigurat-o imediat că informația e falsă.
„I-am spus: «Nu este adevărat, Ana, poți să bei liniștită». Deci, vă dați seama că nu-mi puneam familia în pericol - am și eu copii, am o soție, prieteni, o mulțime de oameni pe care îi cunosc și în niciun caz nu le-aș fi dat mesaje să stea liniștiți", a mărturisit Savin.
Potrivit directorului Apa Nova, totul a pornit pe 29 ianuarie când stația de alertă a avertizat că au crescut valorile de amoniu.
„Povestea a început din data de 29 ianuarie când stația noastră de alertă ne-a avertizat că au crescut valorile la amoniu. Pentru cetățeni, pentru că există variații tot timpul anului, din cauza temperaturilor, din cauza viiturilor, a ploilor, nu înseamnă nimic. Pe dvs. vă interesează ce iese din stația de tratare. Pe noi ne obligă la niște proceduri și tehnologii. Prima procedură prevăzută în astfel de cazuri, ca să fii sigur că niciun strop de apă care nu este tratată de amoniu nu trece prin stația de tratare, este să mărești un pic doza de clor. A doua măsură pe care am luat-o: am schimbat alimentarea din Râul Argeș în Râul Dâmbovița", a precizat Mihai Savin.
Mihai Savin susține că nu a fost vorba de o hiperclorinare a apei.
„Dacă ne referim la 3 sau 5 probe, câte au fost luate de DSP și le raportăm la cele 60.000 de probe pe care le luăm noi, nu poți să declanșezi o asemenea nebunie pentru că 3 probe din 60.000 au ieșit, din ce pun dânșii, pentru că noi nu am văzut încă raportul de încercare, cu clorul mărit. Nu declanșezi oprirea apei în București pentru 3 probe la 60.000", a spus el.
Mihai Savin a subliniat că laboratorul Apa Nova este printre cele mai dotate cu tehnologie de ultimă oră din România, la concurență cu alte laboratoare de același gen din Europa de Est.
Epsică Chiru, director general adjunct al Apa Nova Bucureşti (ANB), a declarat vineri că apa furnizată a fost şi este potabilă, după ce Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat un raport al Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) din care reiese că miercuri clorul a depăşit limitele admise în sectoarele 5 şi 6, potrivit Agerpres.
„Apreciem că situaţia furnizării apei potabile în municipiul Bucureşti a fost şi este sub control. Apa furnizată a fost şi este potabilă. Rămânem la dispoziţia tuturor autorităţilor interesate, în vederea clarificării oricăror nelămuriri privind această situaţie", a spus directorul general adjunct al ANB.
Vacanță intersemestrială 2019. Ce îi așteaptă pe elevi în semestrul II. Calendar... CFR. în alertă! O persoană a murit lovită de un tren care se îndrepta către Gara de Nord din București...