Antena Căutare

Disponibilizarile masive si salariile scot sindicatele in strada. Pe dvs. cum va afecteaza criza?

Nemultumiti de proiectul Legii pensiilor si de Legea salarizarii unitare, sindicalistii de la "Cartel Alfa" au inceput astazi actiunile de protest. Pe 18 martie, angajatii Metrorex intra in greva generala, cerand marirea salariilor. Iar profesorii din Buzau anunta si ei actiuni similare, pentru ca nu si-au primit salariile pe februarie.

Comitetul confederal al Cartel Alfa a decis sa inceapa protestele in teritoriu. Astfel ca, astazi, vor fi pichetari in judetul Timis, pe 11 martie, in Satu Mare, Dolj, Dambovita si Botosani, iar pe 12 martie in Vrancea, urmand ca reprezentantii celorlalte judete sa hotarasca data protestelor in perioada urmatoare, a declarat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adaugat ca, in aceasta perioada, vor avea loc dezbateri ale sindicalistilor din judete cu parlamentarii cu privire la Legea pensiilor si la Legea salarizarii unice.
De asemenea, Hossu a spus ca sindicalistii vor organiza un miting cu 1.000 de persoane in data de 14 martie, in Timisoara, in 15 martie, in Botosani si in 25 martie, in Dambovita. Iar in ziua votului din Camera Deputatilor privind Legea pensiilor 10.000 vor protesta in Capitala.

Fara metrou, Bucurestiul va fi paralizat

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrorex, Ion Radoi, a declarat ca angajatii de la Metrou vor intra in greva generala pe 18 martie, ceea ce va bloca aproape total traficul in Bucuresti.

Decizia vine dupa ce, saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a declarat legala greva sindicalistilor din luna noiembrie 2009.

"Suntem pusi in fata faptului implinit de a continua greva respectiva", a spus Ion Radoi.

Liderul sindical sustine ca, in urma deciziei Curtii de Apel, care este definitiva si irevocabila, se va continua protestul declansat anul trecut, astfel ca se va trece direct la greva generala.

Saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti au declarat legala greva angajatilor de la Metrou, desfasurata in noiembrie 2009. Magistratii au admis, astfel, recursul facut de sindicalisti la decizia prin care greva era declarata ilegala. In plus, acestia au constatat ca cererea administratiei prin care ii chema in fata instantei pe sindicalisti a fost neintemeiata.

Greva din noiembrie a durat doua zile. Angajatii Metrorex cereau atunci o majorare salariala de 20 de procente si incheierea unui nou contract colectiv de munca.

In luna februarie, sindicalistii amenintau cu redeschiderea conflictului de munca in cazul in care administratia nu incepe negocierile pentru un nou contract colectiv de munca. Reprezentantii salariatilor au cerut atunci majorarea fondului de salarii cu 3,7%.

Dascalii, nemultumiti ca nu si-au primit salariile

Profesorii din circa 90 la suta din scolile din judetul Buzau au declansat astazi o greva de doua ore, nemultumiti ca nu isi vor primi integral salariile pentru luna februarie. Sindicalistii sustin ca unele cadre didactice vor beneficia de doar 40 la suta din banii care li se cuvin. Iar proteste vor continua si zilele urmatoare.

Potrivit liderului Sindicatului Invatamantului Preuniversitar (SIP) Buzau, Ioan Dobre, profesorii din judetul Buzau nu isi vor primi salariile integral pentru luna februarie, in unele situatii dascalii urmand sa beneficieze doar de aproximativ 40-50 la suta din sumele care le revin. El a adaugat ca profesorii nu isi vor primi integral salariile din cauza bugetului alocat invatamantului, total insuficient in raport cu necesitatile din sistem.

Text: Razvan Scaesteanu

Foto: Paul Chirila

Seful unitatii in care au fost executati Ceausestii a castigat la Loto... Astazi este sarbatorarea Sfintii 40 de Mucenici, soldatii romani omorati pentru credinta...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x