Antena Căutare

Document. Ce scrie în Hotărârea de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă. Activități interzise, din 17 iulie

Executivul a prelungit starea de alertă în România cu 30 de zile, din 17 iulie. Documentul cu textul hotărârii de Guvern a fost făcut public și cuprinde activitățile interzise, precum și măsurile obligatorii impuse.

Document. Ce scrie în Hotărârea de Guvern prin care a fost prelungită starea de alertă | Hepta

Guvernul a adoptat hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 17 iulie, după ce reprezentanţii Executivului anunţaseră că nu vor fi noi restricţii, dar nici noi măsuri de relaxare.

Previziuni înfiorătoare privind evoluția epidemiei de coronavirus. Ziua în care România va avea aproape 1.900 de cazuri de COVID-19 pe zi și peste 1.100 de pacienți la ATI

Ce măsuri rămân valabile din 17 iulie, după prelungirea stării de alertă

Rămâne obligatorie purtarea măştii în spaţiile închise, magazine, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, dar se menţin şi restricţiile privind restaurantele în spaţii închise, organizarea de mitinguri şi unele evenimente.

Articolul continuă după reclamă

”Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 410 din 18 mai 2020, aprobată cu modificări şi completări prin Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020, cu modificările şi completările ulterioare, şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr. 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 515 din 16 iunie 2020, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în hotărârea adoptată, miercuri seara, de Guvern.

Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2

Măsurile de prevenire şi control al infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri, precum şi instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă sunt prevăzute în trei anexe: „Măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns“; „Măsură pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor“; „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc“.

Județul care mai are o singură persoană infectată cu coronavirus. Toți ceilalți s-au vindecat și nu a mai existat transmitere

Astfel, în a doua anexă se prevede că ”în spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările ulterioare”, iar respectarea acestei măsuri trebuie următiră de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne.

Activități interzise din 17 iulie, pentru revenirea răspândirii infecţiilor

Totodată, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise, în continuare, organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţii.

Următoarea etapă de relaxare, la 1 august. Autoritățile au pregătit noi seturi de reguli, dacă evoluția cazurilor o va impune

Documentul prevede că activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi ministrului sănătăţii. Competiţiile sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii. În aceste condiţii, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.

Prevederile nu se aplică în cazul sporturilor de contact.

Activități în aer liber permise din 17 iulie

Activitatea instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, precum şi evenimentele culturale în aer liber pot fi desfăşurate în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi ministrului sănătăţii. Spectacole de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor şi rugăciunilor colective, se desfăşoară în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi ministrului afacerilor interne.

Grupuri de maximum 10 persoane pentru activități recreative

De asemenea, se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, după caz, cu ministrul tineretului şi sportului, ministrul mediului, apelor şi pădurilor sau ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

Evenimente: 20 de persoane în spațiile închise, 50 în aer liber

Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Totodată, se interzice participarea la evenimente private în spaţii deschise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 50 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Conform documentului, se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii. De asemeneam se permit organizarea şi desfăşurarea de către instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării naţionale, ordinii şi siguranţei publice, în aer liber, a activităţilor specifice, sub supravegherea unui medic epidemiolog. Se permite organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice din domeniul diplomatic, la sediile ambasadelor, organizate în aer liber, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană participantă şi respectarea regulilor de protecţie sanitară.

Grupuri de maximum șase persoane pe stradă

Totodată, în interiorul localităţilor se interzic circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

Interdicții privind intrarea în țară. Puncte de frontieră care rămân închise

Alte prevederi se referă la interdicţii de intrare în ţară, cu anumite excepţii, suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici din aviaţie spre tarile care nu fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi aprobate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România, cu excepţii, menţinerea unor puncte de frontieră închise: Săcuieni, judeţul Bihor (cu excepţia circulaţiei lucrătorilor transfrontalieri); Carei, judeţul Satu Mare; Lipniţa, judeţul Constanţa; Dobromir, judeţul Constanţa; Bechet, judeţul Dolj (cu excepţia traficului de marfă); Isaccea, judeţul Tulcea (cu excepţia traficului de marfă); Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani; Oancea, judeţul Galaţi; Moldova Nouă, judeţul Caraş-Severin; Naidăş, judeţul Caraş-Severin; Vălcani, judeţul Timiş; Stamora-Moraviţa, judeţul Timiş - feroviar (cu excepţia traficului de marfă); Lunga, judeţul Timiş; Foeni, judeţul Timiş.

Restaurantele din mall-uri rămân închise

În centrele comerciale, nu se permite:activitatea restaurantelor, cafenelelor sau a altor asemenea unităţi de alimentaţie publică, cu excepţii, exploatarea locurilor de joacă, a sălilor de jocuri şi a cinematografelor.

De asemenea, sunt menţinute măsurile şi restricţiile privind transportul aerian, feroviar, rutier, naval.

Percheziţii în Călăraşi şi Ilfov la persoane acuzate că au înşelat zeci de oameni cărora le vindeau măşti medicinale, tr... Activitatea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi este suspendat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x