- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În noaptea de 25/26 martie, toate ceasurile se vor da înainte în același timp, nu doar în România, ci în toate țările Uniunii Europene. Astfel, ziua de 27 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24
Ceasul se dă înainte cu o oră și, astfel, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit de 110 țări din întreaga lume.
România a aderat la ora de vară în anul 1932.
Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.
Puterile Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917. Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917.
Și, totuși, de ce?
În Marea Britanie, William Willet a propus această schimbare pentru a valorifica din plin lumina naturală.
Pentru a convinge englezii, acesta a scris un pamflet prin care satiriza modul în care oamenii irosesc timpul.
Astfel, pentru a face economie la electricitate și la alte metode de iluminat, s-a stabilit această metodă de trecere la ora de iarnă. Iarna zilele sunt mai scurte, cerul se luminează mai târziu și apusul are loc mult mai devreme.
Pentru a păstra ritmul de lucru, dar și pentru a profita cât mai mult de orele de lumină, țările au aderat la această convenție.
Seism cu magnitudine mare în Vrancea. România s-a cutremurat iar!... Aveți drum prin țară? Atenție, cod galben de ceață! Care sunt zonele afectate...