N-a mai rămas mult timp până când elevii vor reveni în sălile de curs, motiv pentru care ar trebui să știe care le sunt obligațiile în noul an școlar.
Așadar, în anul 2018-2019, elevii trebuie să știe că folosirea telefonului mobil este interzisă în timpul orelor și, mai mult de atât, profesorii nu pot fi înregistrați în timpul cursurilor.
Potrivit Statutului elevului, calitatea de elev se dobândește, prin înscrierea în învățământul preuniversitar și se păstrează până la încheierea studiilor din învățământul secundar superior liceal, profesional, respectiv terțiar non-universitar.
Elevii pot cere, în cadrul unităților de învățământ, să le fie recunoscut dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii, precum și la protecția datelor personale. În consecință, sancționarea elevilor sub formă mustrarii în față colectivului clasei este o practică interzisă expres prin statut.
Elevii au dreptul de a oferi feedback semestrial cadrelor didactice care predau la clasa, prin intermediul unor fișe anonime, fără că aceasta să le afecteze în vreun fel raporturile cu cadrul didactic evaluat. Ei pot solicită comunicarea rezultatelor de la evaluările scrise de la clasa în maximum 15 zile lucrătoare, rezultate pe care le pot contesta, personal sau prin intermediul părinților, tutorelui ori sustinatorului legal. Nici notele din catalog nu mai pot fi consemnate de profesori înainte că elevul să fie informat cu privire la acestea.
Deținerea unui telefon mobil de către elev nu este sancționată de statut. Cu toate acestea, atât elevii, cât și părinții trebuie să știe că folosirea telefonului mobil în timpul orelor de curs, fără permisiunea cadrului didactic, este interzisă. Mai mult decât atât, elevii n-au dreptul să înregistreze activitatea didactică fără permisiunea expresă a profesorului, iar multiplicarea unor materiale rezultate din activitatea de înregistrare nu este permisă fără acordul lui.
De asemenea, dreptul la protest este recunoscut și elevilor. Singura condiție impusă de statut este că organizarea și desfășurarea protestelor elevilor să nu stânjenească desfășurarea cursurilor. Continuând în spiritul constituțional, statutul prevede, de asemenea, că accesul la educație trebuie să fie gratuit și garantat, în mod nediscriminatoriu. Procesul educativ trebuie să se desfășoare în condiții de siguranță și igienă, în toate unitățile de învățământ din oraș sau de la țară.
Actul normativ menționat face referiri și la reducerile de care beneficiază elevii: 50%pentru transportul local în comun și cel național, 75% la muzeu, teatru, opera și film. De asemenea, elevii care provin din grupuri socio-economice dezavantajate au dreptul la bani de liceu, iar cei din învățământul profesional, la bursă profesională.
Participarea la jocurile de noroc, consumul și deținerea de droguri, țigări, băuturi alcoolice sau substanțe interzise se numără printre interdicțiile principale ale elevilor.
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevului sunt: observația individuală, mustrarea scrisă, retragerea temporară ori definitivă a bursei de care beneficiază, mutarea disciplinară la o clasa paralelă din aceeași unitate de educație, preavizul de exmatriculare și, în final, exmatricularea, notează portalinvatamant.ro.
Totodată, elevii care nu frecventează cursurile sunt sancționați cu scăderea notei la purtare. Astfel, la fiecare zece absente nejustificate pe semestru, din totalul orelor de studiu, sau la 10% absente nejustificate, din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, este scăzută notă la purtare cu câte un punct. Este important de știut faptul că absența că mijloc de sancționare a elevului este strict interzisă prin statut.