Antena Căutare

Eclipsă rară de "Super Lună" în noaptea de 27 spre 28 septembrie! Fenomenul spectaculos va fi vizibil şi în România

Un eveniment astronomic foarte rar va avea loc în noaptea de 27 septembrie spre 28 septembrie. Simultan, se vor produce două fenomene spectaculoase: Super Lună şi eclipsă de Lună.

Galerie
Eclipsă rară de "Superlună"

Un eveniment astronomic foarte rar va avea loc în noaptea de 27 septembrie spre 28 septembrie. Simultan, se vor produce două fenomene spectaculoase: Super Lună şi eclipsă de Lună.

Astfel, Europa, Africa, America de Nord și America de Sud vor fi martorele unei eclipse totale de Lună ce va dura mai mult de o oră.

"Orbita Lunii nu este un cerc perfect și astfel astrul nopții este câteodată mai aproape de Pământ. Atunci când Luna se află la cea mai mare distanță față de Pământ este cunoscută drept Lună la apogeu, iar atunci când este la cea mai mică distanță de Pământ, ea este la perigeu. La primele ore ale dimineții de 28 septembrie vom avea o Lună plină la perigeu", explică Noah Petro, cercetător NASA.

Articolul continuă după reclamă

La perigeu, Luna este cu aproximativ 50.000 de kilometri mai aproape de Pământ decât când se află la apogeu. Din cauza apropierii, o Lună plină la perigeu este cu 14% mai mare și cu 30% mai strălucitoare pe cerul nopții decât o Lună plină la apogeu, condiții în care a primit denumirea de "Superlună".

"Nimic altceva nu este diferit la Lună. Doar că este vizibilă puțin mai mare pe cer. Nu este o diferență enormă, dar este observabilă", mai susține expertul NASA .

"Super Luna" din dimineața de 28 septembrie este însă cu atât mai interesantă cu cât coincide cu o eclipsă totală de Lună. Timp de peste o oră, umbra Pământului "înghite" Luna, pe măsură ce planeta noastră se interpune pe orbită între Soare și astrul nopții. De obicei, eclipsele de Lună se produc de cel puțin două ori pe an, iar conform calculelor astronomilor, în cursul acestui secol se vor produce 228 de astfel de fenomene.

Omenirea, în pericol în 2030?! Terra ar putea trece printr-o scurtă perioadă glaciară

În ceea ce privește coincidența producerii eclipsei totale în timp ce Luna se află la perigeu, Noah Petro susține că nu este vorba decât de dinamica planetară. Este drept însă că o astfel de coincidență este destul de rară, producându-se doar o dată la câteva decade. Ultima oară când o eclipsă de Lună s-a produs când aceasta se afla la perigeu a fost în anul 1982, iar următorul astfel de eveniment va avea loc în 2033.

Eclipsa totală de Lună va dura o oră și douăsprezece minute, între orele 02:11 AM GMT și 03:23 AM GMT. Acest fenomen astronomic va fi vizibil parţial şi din România. "Va începe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 şi se va termina la 08:23. Luna va apune în jurul orei 07.15, aşa că nu toată eclipsa va fi vizibilă. Totuşi putem vedea totalitatea, când Luna se va afla la numai 15° deasupra orizontului", este explicat pe site-ul Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Pentru cei îngrijorați de posibile semnificații ascunse, rău prevestitoare ale unui astfel de fenomen astronomic, Noah Petro oferă asigurări că "singurul efect ce va fi resimțit pe Pământ este că oamenii se vor trezi a doua zi, de dimineață, mai obosiți și cu gâtul înțepenit pentru că și-au petrecut noaptea uitându-se pe cer".

Sursa: agerpres.ro

Facebook a picat joi seara, în mai multe colţuri ale lumii! Milioane de utilizatori au intrat în panică... Activitate seismică intensă în această lună: Un nou cutremur s-a produs în Vrancea! Este al 23-lea, în mai puțin de 30 d...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x