Vremea nu a fost una deloc prietenoasă și mai multe orașe din România s-au confruntat în ultimele două zile cu fenomenele meteo extreme, care par să nu se oprească foarte repede.
Ce localități sunt afectate de vreme rea, în continuare
Potrivit informărilor ANM, sunt aşteptate grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, averse torenţiale şi frecvente descărcări electrice în Județul Dolj: Segarcea, Valea Stanciului, Bistreț, Bârca, Calopăr, Cerăt, Vârvoru de Jos, Afumați, Goicea, Drănic, Giurgița, Lipovu, Urzicuța, Giubega, Cioroiași, Perișor, Siliștea Crucii, Măceșu de Sus, Sălcuța, Întorsura, Galiciuica, Măceșu de Jos, Cârna, Radovan, Județul Teleorman: Peretu, Plosca, Buzescu, Piatra, Furculești, Troianul, Salcia, Crângeni, Bogdana, Putineiu, Călmățuiu, Seaca, Lisa, Nenciulești, Traian, Dracea, Crângu.
Citește și: Prognoza meteo 30 mai 2022. Cum e vremea în România și care sunt previziunile ANM pentru astăzi
România s-a confruntat cu vijelii, cu rafale de peste 90-100 de km/h, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torențiale.
”Vorbim de zona Olteniei, partea de vest, de nord-vestul Munteniei. De asemenea, sud-vestul Transilvaniei și, local, Carpații Meridionali, zona aflată sub incidența averizărilor meteorologice de Cod portocaliu, pentru care ne așteptăm ca, începând din această seară și pe parcursul nopții, să consemnăm adverse torențiale.
Citește și: Alertă meteo! Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Despre ce zone este vorba
Luna iunie va fi o vreme capricioasă! Fenomenul schimbărilor climatice este resimțit în România
”Ar trebui să ne obișnuim pentru orice anotimp al anului cu acestea alternanțe foarte puternice atât în aspectul termic cât și în ceea ce privește aspectul vremii.
"Pentru această vară, așa cum arată și estimările pe patru săptămâni care acoperă mare parte din luna iunie, dar și primele estimări ale centrelor mondiale de prognoză privind prognoza vremii în Europa, inclusiv în țara noastră, indică o vreme cu perioade calde care pot dura câteva zile, 5-7 zile sau chiar două săptămâni, urmate de perioade scurte care vor fi caracterizate de furtuni violente. Context în care atât zona agricolă poate avea de suferit, o dată prin accentuarea secetei, pe de altă parte din perspectiva grindinei sau vântului violent care poate determina pagube în domeniul agricol și pe de altă parte consumul de energie foarte ridicat în perioadele cu vreme călduroasă, caniculară.
De altfel și primele zile ale lunii iunie, dacă este să privim pe termen scurt, vin cu temperaturi ce se vor apropia de pragul caniculei la umbră. Temperaturi de 32-33 de grade vineri, în partea de Sud a țării, la umbră. Bineînțeles, cu umezeala din aer, gradul de disconfort și temperatura resimțită, măsura Subiectivă a temperaturii pe care o resimte corpul uman, poate să depășească acest 35 de grade la soare în marile aglomerări urbane”, a explicat Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.
Elena Mateescu, directorul ANM, anunță un posibil cod roşu de fenomene meteo extreme în România
"Colegii hidrologi au emis și au actualizat avertizarea meteorologică de Cod portocaliu. Domnul ministru Tanczos Barna a convocat și astăzi, chiar și ieri, Comitetul Interministerial la care specialiștii meteorologi și hidrologi au arătat datele și alertele meteorologice, astfel încât, în următoarele ore, situația să fie una de interes maxim, pentru că nu excludem nici posibilitatea ca, pe secvențe scurte de timp, în funcție de dinamica fenomenelor, să intervenim și să amendăm prezentele alerte cu avertizări meteorologice, respectiv hidrologice de tip nowcasting de Cod roșu.
(...) Posibil Cod roșu, mai ales dacă vitezele vântului la rafală vor depăși 85-90 de kilometri pe oră”, a spus Elena Mateescu la Antena 3.
Citește și: Alertă meteo! Cod galben de ploi torențiale în 6 județe din țară. Despre ce zone este vorba
Au fost două cutremure în România, luni dimineaţă. Ce magnitudine au avut seismele, care s-au simţit în mai multe oraşe.... Alertă cu bombă la o școală din București, sectorul 2. Unitatea a fost evacuată...