Ministerul Educaţiei vrea să digitalizeze învăţământul, chiar dacă în mai bine de jumătate din şcolile din mediul rural, nu există calculatoare funcţionale. Iar schimbările nu se opresc aici.
Deși mai bine de jumătate dintre copiii de gimnaziu nu înţeleg ce citesc, oficialii vor mai puţine ore de limba română. Şcolarii vor face şi mai puţin sport, dar vor sta la şcoală cam cât stau părinţii la serviciu.
Chiar dacă mai face mici retuşuri verbale, acesta este un licean care ştie să citească. N-a învăţat el de pe manuale virtuale, dar tot a prins limba română. Acum Ministerul le vine elevilor în ajutor.
Dispozitivele electronice vor veni la pachet cu manualele clasice, dar nu vor avea acelaşi conţinut. Stick urile vor avea, pe lângă lecţii, jocuri interactive şi exerciţii suplimentare.
Lista schimbărilor nu se opreşte aici. Ministerul Educaţiei le-a pus elevilor de gimnaziu mai puţină limbă şi literatură română în orar. La clasa a cincea, în loc de 5 ore, vor face doar 4.
Ore de sport mai puține
Lucru mare, dacă ne gândim că aproape jumătate dintre elevii români de 15 ani nu înţeleg ce citesc, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale. Şi orele de sport vor fi mai puţine. Două pe săptămână. Asta deşi în România trei copii din 10 sunt obezi.
Chiar dacă au fost tăiate unele ore, au apărut altele. Informatica e prioritară, iar fiecare şcoală poate introduce până la trei opţionale.
Aşa că elevii în loc să stea mai puţin la şcoală, vor stat mai mult. De la maximum 30 de ore, pe săptămână, câte erau până acum, vor ajunge la 34, iar cei care fac învăţământ de artă vor stat la şcoală chiar şi 38 de ore.
Ministerul lucrează încă la noua programă şcolară, iar editurile se tem că nu vor avea timp să tipărească manualelepentru anul viitor.