De asemenea, potrivit draftului Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat de Ministerului Sănătăţii, părinții sunt obligați să semnaleze dacă copiii au avut probleme de sănătate, dacă au necesitat consult medical și, de asemenea, să anexeze documente medicale.
Ce cuprinde declarația pe proprie răspundere ce trebuie să fie semnată de părinți:
- Copilul nu a prezentat simptome specifice unei afectiuni cu potential infectios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
- Copilul nu a fost diagnosticat cu COVID-19
- Copilul nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.
- Nu voi aduce copilul în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).
De asemenea, părinții au și alte obligații, și anume trebuie să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul:
- nu a avut nicio problemă de sănătate
- a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Părinții trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital).
Conform aceluiași document, elevii nu vor mai putea fi însoțiți de părinți în curtea școlii și nici în unitatea de învățământ.
Comunicarea cu părinții se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a inițierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.