Războiul politic îi ţine departe de spitale pe medicii rezidenţi şi marchează o premieră în România: examenul de rezidenţiat se amână cu trei săptămâni. Explicaţia autorităţilor: nu avem ministru la Educaţie şi nu are cine să dea avizul final pentru examen. Absolveţii de medicină sunt revoltaţi. Tinerii spun că se simt umiliţi după şase ani de studiu.
"Noi, cei 6 mii de studenţi, trăim în acest stres continuu, oamenii plâng, merg la psiholog. Unica noastră dorinţă este să fim medici în România!", o spune cu emoţie dar şi revoltă Ioan Mirea.
Tânărul vrea să devină psihiatru, iubeşte această meserie şi s-a pregătit 6 ani pentru examenul vieţii lui. Va trebui să mai aştepte. Testul final, examenul de rezidenţiat, a fost amânat cu trei săptămâni, de pe 17 noimebrie pe 8 decembrie. Explicaţia?
Bătălia politică îi ţine pe absolveţi departe de spitale. Candidaţii se vor putea înscrie pentru rezidenţiat între 28 octombrie şi 11 noiembrie, apoi vor susţine examenul pe 8 decembrie. Viitorii medici vor putea semna contractele de muncă abia la mijlocul lunii ianuarie.
Un rezident este un real ajutor pentru un medic cu experienţă. De obicei, tinerii doctori se ocupă de analizele pacienţilor, le urmăresc schemele de tratament, dar completează şi fişele medicale. Fără ei, tot acest proces devine mult mai greoi.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au vrut să comenteze situaţia. În contextul în care foarte mulți dintre absolvenții programelor de medicină decid să părăsească țara, România are nevoie urgent de un nou guvern responsabil, care să îmbunătățească rapid acest proces.
Reprezentanţii studentilor se tem acum că din cauza crizei politice rezidenţiatul ar mai putea fi amânat încă o dată.
Tragedie într-o familie plecată la muncă în Anglia. Roxana și-a găsit soțul mort. Fetița lor plânge că "tati nu vor... Peste zece mii de service-uri auto funcţionează ilegal. Un preţ mic ne poate costa enorm: viaţa noastră sau a celorlalţi...