În ultimele zile, în care toată România plânge "colectiv", după tragedia petrecută în Capitală, în seara de vineri, 30 octombrie, pe paturile de spital din unitățile medicale bucureștene sunt sute de oameni care se luptă să trăiască.
Auzim tot mai des de faptul că, deși au supraviețuit, starea lor este gravă, iar următoarele zile sunt critice. Un cadru medical specializat a explicat, exclusiv pentru a1.ro, ce presupune "operația" în cazul pacienților cu arsuri multiple.
Ce se întâmplă cu victimele incendiului din club Colectiv?
"Astea 3 - 4 zile care au trecut i-au scos din risc acut, dar urmeaza faza in care incep sa apara infectii, urmatoarele 10-14 zile sunt cele mai critice din punctual asta de vedere. Incep sa se infecteze si incepe sa se vada daca s-au infectatat. Sunt tinuti pe perfuzii ca sa nu aiba contact cu alimente contaminate. Imunitatea lor scade foarte mult acum si vor sa ii pazeasca de toxiinfectii alimentare", ne-a spus asistenta.
Ce înseamnă, de fapt, o operație la un pacient cu arsuri grave?
"Practic este un pic cam mult spus o inteventie chirurgicala, se opereaza, chiar si la o arsura mica, nu poti curata tot tesutul ala, celulele moarte din plaga, pentru ca bagi pacientul in soc. Nu se poate face dintr-o singura operatie, motiv pentru care intervențiile sunt repetate. Se face cu penseta si forfecuta si orice tesut ramane acolo este un pericol de infectie. Se schimba culoarea tesutului cand moare. Se curata milimetru cu milimetru. Pacientii, chiar si cei constienti sunt sedati, ca sa se poata face operatia asta. Este o decizie luata de o comisie de medici, acolo participa anestezistul care se pricepe cel mai bine", explică specialistul.
Citește și: UPDATE! Starea VICTIMELOR: 18 sunt în stare critică, 17 în stare gravă, 30 intubaţi şi 71 în stare stabilă