- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
“Cat ati dat pe el, pe asta?” “9 milioane” “Daca va dam 12? Sa ii luam gatul aici, sa-l bagam in remorca mort. Se poate? Rezolvam?” “Pai da cum, il taiem aici!” – asa a decurs o discutie intrre un reporter Observator si un proprietar de cai, filmata fara ca omul sa isi dea seama.
Si acesta nu glumeste. Fara sa clipeasca, pentru cateva milioane, omul si-ar ucide animalul pe care l-a crescut 8 ani de zile, pe loc! Ne duce imediat in grajd sa stabilim cum procedam.
Il iei pe bani putini si-l vinzi scump, cu o alta eticheta. Asa poate ajunge in magazine, fara prea multe intrebari, carnea de cal, pe post de carne de vita.
In centrul Capitalei, una dintre cele mai mari piete agroalimentare din Bucuresti este impanzita de oameni. In halele unde se vinde carne, vanzatorii par nerabdatori sa isi prezinte tot ce au mai bun. Au intrat si reporterii Observator, pentru un test.
Se gaseste muschiulet de porc cu mozzarella inauntru, piept de curcan cu branza, specialitatea bucatarului. Insa reporterii Observator cer carne de… cal.
“Ca sa fiu un pic mai rautacios, daca mergeti in hala veche si cautati vita, s-ar putea sa gasiti uneori cal”, le spune un comerciant. E o practica de care vanzatorii nu par surprinsi.
“Pentru ca sunt cai furati si totul e la negru. Si carnea e, oricum, asemanatoare. Asa ca reportezii Observator au incercat si in hala veche.
Dupa mai multe incercari, o vanzatoare ne lamureste: “Chiar daca ar fi sa iti vanda cineva cal aici, nu ti-ar zice”. Pentru ca prefera sa o vanda la pret dublu, cu eticheta de vita.
Presedintele Petronatului Romalimenta, Sorin Minea, a explicat cu ce este diferita carnea de cal, fata de cea de vita: “Culoarea este mai inchisa, mirosul este deosebit, iar grasimea este complet diferita. La vaca, grasimea e alba, la cal e galbena”. In plus, pentru carnea de cal, testele sanitare sunt mult mai complicate.
In 2009, 250 de kilograme de carne de cal, fara acte de provenienta, au ajuns pe mesele cumparatorilor din Hala Obor. Carnea a fost vanduta pe post de carne de vita, la un pret foarte atractiv.
Carnea de cal nu are efecte negative, decat in cazul in care vorbim de o carne necontrolata sanitar veterinar, spune Mircea Moldoveanu, medic veterinar.
In Romania, consumul de carne de cal nu este interzis, insa nu prea sunt clienti. Sunt 25 de abatoare autorizate sa taie si cai, dar carnea merge la export, in Italia si Franta.
Se poate! Un politist roman, aflat in timpul liber, a prins un hot ce tocmai furase cablurile unui lift... Doua politiste din cadrul IPJ Bacau si-au pierdut viata intr-un grav accident rutier...