Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Alberto Esina, care a declarat că prelungirea ”este pentru a proteja viețile chilienilor”.
Starea de catastrofă naţională, decretată pentru prima dată la 18 martie, permite menţinerea interdicţiei de deplasare pe timp de noapte şi instaurarea carantinei.
Această decizie vine după ce în Chile s-au înregistrat nu mai puțin de 179.436 de cazuri, dintre care 3.362 de decese.
Gestionarea crizei de coronavirus în Chile a stârnit controverse
Modul în care a fost gestionată epidemia şi o controversă privind metodologia de numărare a deceselor legate de COVID-19 l-au costat funcţia pe ministrul sănătăţii, Jaime Manalich, care şi-a anunţat sâmbătă demisia. Locul său a fost luat de Enrique Paris, pediatru şi fost preşedinte al Ordinului medicilor, transmite Agerpres.
Starea de urgență sanitară a fost instituită încă din 7 februarie. Deși au fost închise frontierele, au fost suspendate cursurile şcolare, restrânse deplasările şi aplicată o politică de depistare masivă a infectărilor, numărul infectărilor a crescut masiv.
De asemenea, Chile a optat nu pentru izolarea generală a populaţiei, ci pentru carantine selective, în funcţie de focare, însă această măsură nu a fost eficientă, întrucât în zonele sărace s-au înregistrat focare de coronavirus.