- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În luna februarie 2019, românii sărbătoresc o serie de tradiții populare și sărbători. Pe 2 februarie este Ziua Ursului. Credințele populare indică această zi ca fiind ziua care deschide Anul Nou pomicol și viticol. Ziua de 2 februarie prevestește venirea primăverii.
Tradiția spune că ursul iesi din bârlog în această zi să își vadă umbra pe zăpadă. Dacă este ceață și frig și nu își vede umbra, ursul va dărâma bârlogul și va merge mai departe în pădure căutând hrană. Acesta este un semn că primăvara e aproape. Dacă e soare și ursul își vede umbra pe zăpadă, atunci acesta va intra din nou în bârlog, semn că iarna nu se va sfârși curând.
La această dată, în calendarul creștin, se prăznuiește Întâmpinarea Mântuitorului Iisus Hristos. Denumirea de februarie vine de la cuvântul latinesc “februaris” care se referă la luna purificării. purificarea era menită câmpiilor și caselor. În acest fel, oamenii aruncau lucrurile vechi din case și pregăteau pământul pentru însămânțările de primăvară.
În tradiția populară românească, luna februarie se mai numește și Faur. Această denumire este legată de meșterii făurari care își pregătesc uneltele de muncă. Pe lângă Ziua Ursului, luna februarie mai este marcată și de Dragobete, sărbătoarea îndrăgostiților. Aceasta este o sărbătoare veche, românească, menită să îi bucure pe toți cei “beți de dragoste”.
Luna februarie este cunoscută din popor ca fiind luna potrivită pentru semănatul plantelor care rodesc în pământ precum usturoiul, ridichea, ceapa și alte zarzavaturi. De asemenea, în această lună, gospodarii se ocupă de vopsirea lânii cu vopsele vegetale și tăierea lemnelor de construcție din pădure.
Sursă foto: curierullocal.ro, banatulazi.ro