- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Revoluția fiscală și felul prin care contribuțiile la stat se trec din sarcina angajatorului în cea a angajatului le afectează pe mamele care nasc în această perioadă. Ele riscă să primească indemnizații cu 20% mai mici.
Femeile care aşteaptă un bebeluş în această perioadă și ca urmare își vor înceta activitatea, urmând a beneficia de concediu pre și post natal și ultetrior de indemnizația pentru creștere a copilului, se vor afla în situația de a primi sume de bani diminuate. Scăderea apare direct ca urmare a trecerii contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, conform site-ului totuldespremame.ro.
Vor fi afectate persoanele care nu au contracte de muncă individuale modificate cu acte adiţionale impuse de modificările fiscale şi înregistrate ca atare în sistemul Revisal. Conform datelor oficiale în total sunt, în acest moment, peste două milioane şi jumătate de angajaţi în această situaţie. Printre aceștia și femei însărcinate care urmează să nască în săptămânile următoare. Acestea din urmă pot pierde circa 20% din banii cuveniți pentru indemnizația de creștere a copilului.
Viitorii părinţi, ale căror contracte de muncă nu au fost modificate, prin majorarea salariului brut, pot pierde între 200 lei (în cazul persoanelor angajate cu salariul minim) și câteva sute de lei în cazul celor cu salarii mai mari. Situația se referă exclusiv la persoanele salariate în cazul cărora angajatorul nu a făcut transferul, a păstrat acelaşi salariu brut, iar netul luat în mână a fost mai mic.
Concret, un angajat care a avut un salariu brut de 4.000 de lei, anul trecut, a virat la stat peste 1.000 de lei contribuţii sociale. La această sumă, indemnizaţia de creştere a copilului este puţin peste 2.000 mii de lei. Dacă trecerea contribuţiilor nu a fost înregistrată de angajator, atunci brutul rămâne 4.000 de lei şi în 2018. Doar că taxele ajung la 45%, adică peste 1.600 de lei, iar netul se micşorează, astfel, la 2.340 de lei. Viitoarea mamă va pierde aproape 400 de lei din indemnizaţi.
Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor, a avut și o poziție oficială legată de subiect: „Astăzi şi mâine la Ministerul de Finanţe, Ministerul Muncii, se discută ca eventuale astfel de situaţii să fie acoperite legal, apoi şi material. Nu spun care ar fi soluţia. Ideea e să identificăm astfel de posibile situaţii, după care să vedem care e cea mai bună abordare astfel încât oamenii să nu piardă. Contează interesul omului”.
Foto: pixabay.com
România, sub COD GALBEN de vreme rea! Meteorologii avertizează: ninsori puternice şi viscol. Bucureştiul va fi şi el afe... VREMEA 14 februarie. VREMEA REA ține cu îndrăgostiții! Ce să faci când e cod galben de precipiații și ninsori...