- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Fondul clasei a iscat numeroase discuții în 2019, fostul ministru al Educației susținând chiar că este ilegal. Câți bani dau părinții la fondul școlii și în ce condiții
Strângerea de bani pentru fondul clasei este ilegală, spunea fostul ministru al Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, în opinia căreia această inițiativă aduce "mai multă imagine negativă" școlii. Mai mult, fostul ministru susținea că intenționează să introducă o lege prin care fondul clasei să fie declarat ilegal. Momentan însă, legea nu interzice strângerea de bani pentru fondul școlii.
Strângerea de bani de la părinții elevilor pentru fondul clasei este o practică răspândită în școlile din România și se inițiază la fiecare început de an, sumele fiind destinate, cumpărării de materiale didactice și diferitelor reparații.
Fondul clasei. În ce condiții este legal
Legea educaţiei permite ca cetăţenii să facă donaţii sau sponsorizări către şcoală (conform articolului 108) într-un cadru legal, prin contract.
Părinții fac parte, ca membri în Consiliul de Administrație, din structurile de decizie ale instituției, iar în calitate de parteneri au reprezentare oficială, permanență prin comitetele de părinți pe clasă și comitetul de părinți pe școală. Ultimul este un for cu personalitate juridică, se alege anual prin votul adunării generale a părinților școlii, își poate asigura venituri financiare, administrate prin cont bancar, conform legislației în vigoare.
În realitate, de multe ori banii nu ajung în contabilitatea şcolilor, ci se strâng de o persoană sau de asociaţiile de părinţi, iar acestea fac achiziţii în numele şcolii. Numeroşi părinţi dau bani asociaţiei, dar nu primesc nicio chitanţă în schimbul lor.
Veniturile din fondul clasei, destinate exclusiv susținerii activității instructiv-educative, vizează cu precădere optimizarea bazei material-didactice, iar bunurile obținute pe această cale devin obiecte de inventar în patrimoniul unității școlare.
Câți bani se dau la fondul clasei 2019
În general, banii pentru fondul clasei sunt strânși de dascăli sau de un părinte, fie pe bază de cotizații de membru acolo unde sunt asociații non-profit, fie pe bază de contribuție individuală, pentru cine dorește.
La școală generală, bugetul pentru fondul clasei pornește de la 10 lei și ajunge până la 100-150 de lei pe semestru, iar banii se duc nu doar pe materiale școlare dar și pe aspecte care ar trebui rezolvate de conducerea școlii sau de autoritățile locale.
Citește și: Listă completă rechizite pentru clasele primare 0-4 și gimnaziale 5-8
Pentru reparaţiile şcolilor, dotări, pază şi alte servicii sunt responsabile primăriile, dar de multe ori directorii unităţilor de învăţământ nu-i deranjează pe primari cu lista de cereri, preferând să accepte ca aceste cheltuieli să fie făcute din bugetul părinţilor prin ceea ce se numește fondul clasei sau fondul școlii.
Citește și: Cum alegi cele mai bune ghiozdane pentru copii și la ce să fii atent
Fondul clasei la grădiniță
Ca și în cazul banilor pentru fondul școlii, în cazul preșcolarilor se strâng bani de fondul clasei pentru grădiniță.
Sumele, stabilite la şedinţele cu părinţii, sunt destinate diferitelor reparaţii în sala de clasă, schimbării mobilierului, dotării clasei cu diferite jucării și materiale didactice pentru copii. Și în cazul banilor strânși la fondul clasei pentru grădiniță, sumele variază destul de mult, ajungând poate și la câteva sute de lei pentru un copil.
Citește și: Fondul clasei este ”ilegal”. Legea care le va interzice profesorilor să mai strângă bani de la părinți
Prahova: Bărbat cercetat penal în alt dosar, reţinut în cazul furtului mai multor obiecte care constituie corpuri delict... Giurgiu: O femeie a murit şi alte cinci persoane au fost rănite, în urma unui accident în care au fost implicate un micr...