Antena Căutare

Vești proaste pentru români! Gazele se scumpesc la începutul verii 

Venirea verii aduce scumpiri la gaze, în ciuda faptului că în următoarea perioadă consumul va fi mai scăzut. Deși consumatorii casnici beneficiază de un preț plafomat, în următorii trei ani, aceștia vor simți scumpirile în toate celelalte prețuri. 

Venirea verii aduce scumpiri la gaze, în ciuda faptului că în următoarea perioadă consumul va fi mai scăzut. Deși consumatorii casnici beneficiază de un preț plafomat, în următorii trei ani, aceștia vor simți scumpirile în toate celelalte prețuri.

Gazele din producţia internă au ajuns să coste pe bursa românească 95,86 lei/MWh, în aprilie, o scumpire de 6% faţă de luna martie, când resursa se vindea cu 90,61 lei MWh, arată datele Bursei Române de Mărfuri (BRM).

Citește și: Legea așteptată de toți românii e gata. Adio bani cheltuiți pentru gaze și curent electric

Astfel, gazele au ajuns să coste la finalul primăverii aproape la fel ca în plină iarnă, când consumul era niveluri maxime ale anului. În decembrie preţul mediu al gazelor a fost de 96,35 lei/MWh, lună după care a început să se ieftinească, aşa cum era normal.

Articolul continuă după reclamă

În acelaşi timp, şi pe pieţele europene gazele sunt mult mai ieftine. Preţul mediu de tranzacţionare a gazelor la bursa de la Viena a fost de numai 81,79 lei MWh în aprilie.

De cealaltă parte, însă, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a precizat, în cadrul unei conferințe de presă, că plafonarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici nu este o măsură agreată de Comisia Europeană.

”În 2016, Guvernul României a luat decizia să liberalizeze piaţa de gaze naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, lucru care s-a întâmplat la 1 aprilie 2017. La acea vreme, toate analizele arătau că nu mai are sens să continuăm acel calendar convenit cu Comisia Europeană, pentru că am fi ajuns, din aprilie 2017, la situaţia în care preţul gazelor de import era mai mic decât cel din calendar”, a arătat Bege.

Citește și: S-a sinucis cu gaze, băgând capul în cuptorul aragazului, după ce a pregătit micul dejun copiilor: „Nu mai pot trăi așa!”

”Însă, într-o perioadă de un an şi jumătate, preţurile s-au dublat, a amintit el. „La momentul liberalizării nu existau mecanisme de piaţă suficient de mature, aşa că trebuie să recunoaştem că piaţa românească de gaze nu era complet pregătită pentru liberalizare, motiv pentru care Guvernul României a luat în decembrie 2018 decizia de a limita, pentru o perioadă de timp, preţul de producţie internă”, a continuat oficialul ANRE, conform Agerpres.

În martie, însă, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României din această cauză, arătând că prevederile OUG 114/2018 încalcă legislaţia europeană din sectorul gazelor.

Potrivit acestuia, în paralel, autorităţile trebuie să identifice măsurile prin care să fie protejaţi consumatorii vulnerabili, importante fiind şi mecanismele de tranzacţionare pe piaţa angro, la care ANRE a lucrat în 2018 şi lucrează şi în prezent.

Video. Momentul sfâșietor în care o fetiță de doi ani este dusă în sala de operații, pentru a-i fi prelevate organele. M... Astăzi va fi inaugurat primul cabinet stomatologic cu toate serviciile medicale gratuite! Cine sunt beneficiarii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x