Antena Căutare

Guvernul a decis! Profesorii primesc salarii mai mari încă de luna aceasta: "Pe 14 deja se iau salariile majorate"

Ministrul Educației anunță schimbări majore în sistemul de învățământ. Guvernul a decis să deconteze naveta elevilor, să extindă programul "Masa caldă" și să majoreze salariile profesorilor chiar de săptămâna viitoare.

Guvernul a decis! Profesorii primesc salarii mai mari încă de luna aceasta: "Pe 14 deja se iau salariile majorate"
Profesorii primesc salarii majorate

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat marţi seara, la finalul şedinţei de guvern, că a propus trei măsuri pentru sistemul de educaţie, referitoare la decontarea navetei elevilor, extinderea programului "Masa caldă" şi stabilirea costului standard pentru unităţile de învăţământ preuniversitar.

"În această seară am propus Guvernului României trei măsuri bune pentru sistemul de educaţie. Prima ordonanţă de urgenţă este de modificare a art. 84 alin. 3 din Legea Educaţiei Naţionale. În felul acesta se armonizează legislaţia privind naveta elevilor, decontarea acestei navete, având în vedere faptul că decizia Curţii Constituţionale prevedea modificarea acestui articol, şi anume, se referă la sintagma 'decontării pe bază de abonament'. Această modificare pe care, în seara aceasta, am realizat-o este un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor. Pentru că această OUG va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care vom stabili modul în care se va face această decontare a navetei elevilor", a arătat Monica Anisie.

Guvernul extinde programul "Masa caldă" pentru elevi

Potrivit ministrului Educaţiei, această ordonanţă de urgenţă creează premisele pentru remedierea efectelor negative generate de Ordonanţa 51. Cea de-a doua ordonanţă de urgenţă prezentată Guvernului de către ministrul Educaţiei este cea privind programul-pilot pentru acordarea unui suport alimentar preşcolarilor şi elevilor din învăţământul preuniversitar de stat, în sensul extinderii programului la peste 65.000 de copii.

"Prin această ordonanţă de urgenţă am extins programul 'Masa caldă' de la 50 de unităţi de învăţământ, la 150 de unităţi. Acest program-pilot a început în anul 2016 şi a rămas la acelaşi număr de unităţi de învăţământ, 50, timp de trei ani. În felul acesta, prin OUG am extins programul şi vom avea peste 65.000 de beneficiari ca urmare a implementării", a precizat Anisie.

Ministrul Educației a anunțat majorări salariale pentru profesori

A treia măsură este cea referitoare la stabilirea costului standard prin hotărâre de guvern, cost standard atât pentru unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, cât şi pentru unităţile de învăţământ particular şi confesional.

"Trebuie să precizez faptul că prin aceste două hotărâri de guvern stabilim şi costul standard şi, în felul acesta, îi anunţ pe colegii mei profesori, se materializează şi creşterea salarială pentru anul acesta bugetar, vorbim despre creşterea de la 1 ianuarie şi creşterea de la 1 septembrie", a mai spus ministrul Educaţiei.

"Nu putem pune în practică majorările salariale fără să avem și această hotărâre de guvern. Deci această Hotărâre de guvern nu face decât să pună în practică măsura dată prin lege. Concret, aceste creșteri salariale vor fi stabilite după ce vom avea această Hotărâre de guvern. De altfel colegii mei profesori vor simți această creștere salarială chiar săptămâna viitoare, pe 14 deja să iau salariile.

Această creștere salarială este în funcție de gradul didactic, de vechime, deci nu putem să dăm acum exact cu cât anume. Având în vedere faptul că această creștere este de 13,5% în valoarea costului standard, această măsură vine să stabilească și creșterea salarială, de aceea este în funcție și de costul standard per elev", a mai spus ministrul Educaţiei.

Anunțul momentului pentru elevii din România! Transportul se decontează! Care este suma maximă stabilită... Un adolescent cu cagulă pe față și pistol în mână, prins în apropierea unei bănci în Arad. Surpriza polițiștilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x