Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a avut nevoie de ajutoare din judeţele limitrofe. Întreaga zonă se află sub cod roșu de inundații și sunt în continuare creșteri de debite și viituri provocate de afluenții Jiului de Vest.
„Jiul nu a crescut niciodată atât de mult”
„Este o situație fără precedent în municipiul Lupeni. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Jiul nu a crescut niciodată atât de mult. În acest moment avem drumul național DN 66 blocat de ape, undeva la peste un metru în unele zone.
E imposibil să se mai treacă dintr-o parte în alta. Suntem izolați aici de tot ceea ce înseamnă apele Jiului. Avem peste zece poduri și podețe care sunt distruse în totalitate.
Referitor la gospodării, peste 153 de persoane au fost evacuate de casele lor pentru că apa depășise un metru - un metru și jumătate. Chiar acum se lucrează cu escavatori.
E incredibil ce se întâmplă. Reușim cu ajutorul celor de la ISU, de la Poliția Națională, Poliția Locală, cu ajutorul voluntarilor, să gestionăm cât se poate de bine situația. E foarte greu când debitul este unul foarte mare.
Jiul are cinci-șase metri în anumite zone, iar apa efectiv a depășit această cotă”, a spus Lucian Resmeriță, primarul din Lupeni, la Antena 3.
COD GALBEN şi COD PORTOCALIU pentru jumătatea de vest a ţării
Codul portocaliu este valabil în intervalul 26 iunie, ora 10:30 – 26 iunie, ora 21:00 şi priveşte cantităţi de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată, în judeţele Alba şi Hunedoara, precum şi în zona de munte a judeţelor Sălaj, Bihor, Cluj, Sibiu şi Gorj.
Potrivit meteorologilor, vor fi perioade cu averse torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă de peste 35...40 l/mp şi pe arii restrânse 50...70 l/mp. Vor fi şi intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi grindină.
Codul galben este valabil în intervalul 26 iunie, ora 10:30 – 26 iunie, ora 21:00 şi priveşte o instabilitate atmosferică temporar accentuată.
În intervalul menţionat, în Crişana, Maramureş, Banat, în nord-vestul Olteniei, local în Transilvania şi la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii.
Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp.
Al doilea val de coronavirus, tot mai aproape. Medic, despre creșterea alarmantă de cazuri: ”Se va ajunge din nou la sta... Adolescentă din Botoșani, în comă alcoolică după Evaluarea Națională. Ce note obținuse fata care a băut cu prietenii pân...