Antena Căutare

In aceasta noapte, romanii isi potrivesc ceasurile pentru ora de iarna!

Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de iarna, ora 4:00 urmand sa devina ora 3:00, iar ziua de 27 octombrie, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lunga din an

Trecerea la ora Europei Orientale, ora oficiala de iarna, nu va modifica mersul trenurilor in vigoare pana la 27 octombrie, dar vor fi afectate de schimbarea de ora 65 de trenuri, dintre care 32 InterRegio, 31 Regio si doua InterCity, conform CFR Calatori. Astfel, trenurile de calatori vor pleca din statiile de formare dupa ora oficiala de vara pana in noaptea de 26 spre 27 octombrie ora 4:00, care devine ora 3:00.

Trenurile de calatori aflate in circulatie dupa ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri in statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pana la ora de plecare din orarul in vigoare dupa noua ora a Europei Orientale. Trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pana la statia finala isi vor continua mersul pana la destinatie.

In afara de Romania, si tarile vecine vor face aceasta trecere: Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina.

Conform Conventiei fusurilor orare, ceasornicele arata pentru fiecare punct de pe Pamant acelasi minut si aceeasi secunda, iar diferentele dintre ore sunt date de faptul ca, la fiecare 15 grade longitudine apare o ora in plus. Romania se afla in fusul orar cu numarul 2, iar perioada dintre lunile octombrie si martie  este denumita "timpul legal roman".

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa.

In Romania, orarul de vara a fost introdus pentru prima data, fara prea mare succes, in 1931, cand a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 171 din iulie 1931 Legea pentru stabilirea orei oficiale in Romania. Incepand cu anul 1979, ora de vara a fost instituita permanent in tara noastra si, pana in anul 1997, trecerea la ora de vara s-a facut in ultima duminica a lunii martie, iar la ora de iarna, in ultima duminica a lunii septembrie.

Foto: Hepta

Traditii de Sfantul Dumitru: "Hai la Focul lui Sumedru!"... CNADNR, obligata sa plateasca daune record: un milion de euro ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov
Hello Chef sezonul 7, 13 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Mihail Pautov Sambata, 13.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x