Live acumChefi la Cutite
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

In Europa, ca in Africa: Canicula loveste din nou! Vezi prognoza meteo!

Un nou val de canicula s-a abatut asupra partii de vest a Europei. Spania si Franta au decretat coduri rosii sau portocalii, in timp ce meteorologii italieni au botezat, mai poetic, fenomenul cu numele de "Lucifer". Caldura nu va ocoli nici Germania sau Marea Britanie, unde vara a fost, pana acum, mai mult o dezamagire. Iar meteorologii anunta revenirea caniculei si in Romania.

Spaniolii simt efectele valului de aer cald venit de la tropice. In unele parti ale Andaluziei, mercurul a urcat pana la 40 de grade, iar in altele s-a mentinut "doar" la 37 de grade. Alerta portocalie, care corespunde unor temperaturi de pana la 41 de grade, ramane in vigoare in zeci de provincii din toata tara, inclusiv la Madrid.

Meteorologii francezi avertizeaza ca valul de canicula va intra si pe teritoriul lor. Timp de trei zile si trei nopti, temperatura va urca peste 30 de grade pe cea mai mare parte a Frantei. La Paris, turistii sunt deja pregatiti, iar in fantani aproape nu mai e loc pentru cei ce vor sa se racoreasca.

Ultimele zile au fost calduroase si in Italia, sub efectul anticiclonului "Caligula". Dar, potrivit specialistilor, ce e mai rau abia urmeaza: un nou anticiclon venit din Sahara, "Lucifer", care va aduce calduri si mai mari.

Duminica, alerta de "cod rosu" va fi instituita in 12 orase. La Bologna si Florenta, mercurul ar putea urca peste 40 de grade. Meteorologii italieni spun ca "Lucifer" va "praji" jumatate din Europa, pe care o va preface, pentru cateva zile, intr-o noua... Africa.

Canicula se intoarce si in Romania

Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice si a precipitatiilor ce se vor produce in intervalul 14-27 august, in fiecare regiune a tarii.

La mare

Regimul termic se va mentine constant pana pe 20 august, apoi va marca o crestere usoara, pentru ca dupa data de 22 august si pana la sfarsitul intervalului de prognoza sa urmeze o noua perioada de stationaritate la valori medii ale temperaturilor maxime de aproximativ 30 grade C si ale celor minime de 19 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine foarte scazuta pe tot parcursul perioadei de prognoza.

La munte

Dupa primele doua zile mai racoroase, cu medii ale temperaturilor maxime de circa 13 grade C, regimul termic va marca o crestere treptata, iar aceste medii vor atinge valori de 20…22 grade C in intervalul 22 – 27 august. Mediile minimelor nocturne vor fi si ele in crestere, de la valori de 5…6 grade C la inceputul intervalului de prognoza, pana la aproximativ 12 grade Celsius la sfarsit. Probabilitatea de aparitie a averselor se va mentine scazuta si doar izolat si trecator vor cadea ploi slabe, de scurta durata, posibil insotite de descarcari electrice.

Banat

La inceputul intervalului de prognoza temperaturile medii vor avea o tendinta de crestere usoara de la o zi la alta, iar in intervalul 17 – 20 august se vor mentine constante la valori comparabile cu mediile multianuale ale perioadei, de aproximativ 29…30 grade C ziua si 15 grade C noaptea. Dupa data de 20 august, temperaturile vor marca o noua crestere, vremea devenind calduroasa, caniculara chiar in jurul datei de 24 august, cand media maximelor va atinge 35 grade C. In ultima parte a intervalului de prognoza se va manifesta o tendinta de scadere a temperaturii aerului, cu 2…3 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine foarte scazuta pe tot parcursul perioadei de prognoza.

Crisana

Regimul termic va avea o tendinta de crestere in primele zile ale intervalului de prognoza, iar apoi, in intervalul 17 – 20 august, temperaturile se vor mentine apropiate de cele normale pentru aceasta data. Ulterior, intre 20 si 24 august, valorile termice vor creste treptat, ajungand sa caracterizeze o vreme calduroasa, chiar caniculara in cursul dupa-amiezelor si abia in ultimele zile ale perioadei de prognoza se va produce o usoara scadere a temperaturii aerului, spre valori medii de aproximativ 31 grade C ziua si 17 grade C noaptea. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine scazuta in cea mai mare parte a perioadei de prognoza si doar izolat si trecator vor fi posibile ploi slabe, de scurta durata.

Transilvania

Dupa primele doua zile mai racoroase, temperaturile medii vor creste usor, vremea devenind normala din punct de vedere termic intre 17 si 20 august. Ulterior, regimul termic va marca o crestere constanta, spre valori medii ale maximelor diurne de circa 30…31 grade C in intervalul 23 – 27 august, cand vremea va fi mai calda decat in mod normal pentru ultima decada a lunii august. Probabilitatea de aparitie a averselor se va mentine scazuta si doar izolat si trecator vor cadea ploi slabe, de scurta durata, posibil insotite de descarcari electrice.

Maramures

O crestere a temperaturilor se va produce intre 14 si 17 august, apoi regimul termic se va mentine constant la valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei pana pe 19 august. Ulterior temperatura aerului va marca o crestere mai accentuata, vremea devenind calduroasa, cu medii ale temperaturilor maxime de 32…33 grade C in jurul datei de 24 august, dupa care tendinta va fi de usoara scadere. Probabilitatea de aparitie a averselor insotite de descarcari electrice va fi mai mare in primele doua zile ale intervalului de prognoza si din nou in jurul datei de 19 august. In rest, doar cu totul izolat si trecator sunt posibil ploi de scurta durata, slabe cantitativ.

Moldova

In primele 3 zile ale intervalului de prognoza mediile temperaturilor minime se vor mentine constante la valori relativ scazute, in timp ce maximele vor creste usor de la o zi la alta. Dupa data de 17 august tendinta de crestere a valorilor termice se va accentua si vremea va deveni mai calda decat in mod normal pentru ultima decada a lunii august, cu o medie a temperaturilor maxime ce va atinge 32 grade C in jurul datei de 24 august. Probabilitatea pentru precipitatii importante cantitativ va fi scazuta in cea mai mare parte a intervalului, dar in primele zile si din nou in jurul datei de 19 august, pe arii relativ restranse vor fi vor fi ploi de scurta durata.

Muntenia

Mediile temperaturilor maxime se vor mentine la valori de 28…29 grade C pana pe data de 20 august, dupa care vor marca o crestere spre valori de 34 grade C in intervalul 22 – 27 august, cand vremea va deveni calduroasa. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine scazuta pe tot parcursul perioadei de prognoza.

Oltenia

In intervalul 14 – 22 august temperatura aerului va avea o tendinta generala de crestere, de la valori medii ale maximelor diurne de 28 grade C la inceputul acestui interval, spre 34 grade C intre 22 si 27 august, cand vremea va deveni calduroasa. Minimele nocturne vor avea o evolutie asemanatoare, fiind in crestere de la aproximativ 14 grade C la inceputul perioadei de prognoza, spre 18 grade C la sfarsitul acesteia. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine foarte scazuta pe tot parcursul perioadei de prognoza.

Recomandari