Un incendiu violent a avut loc ieri după-amiază la una dintre cele mai vechi mănăstiri ortodoxe din Transilvania. Focul a distrus acoperişul unei clădiri şi mai multe chilii de la aşezarea monahală din Râmeţ, în Munţii Apuseni.
Şapte ore a durat intervenţia pompierilor, care au mobilizat peste 100 de oameni din două judeţe.
Imaginile sunt dezolante, însă, din fericire, nimeni nu a fost rănit, iar salvatorii au reuşit să recupereze mai multe icoane şi obiecte de cult de valoare. Până în acest moment nu se ştie exact de la ce au pornit flăcările.
Era puţin după ora 13 când flăcările au început să mistuie una dintre anexele mănăstirii de maici de la Râmeţ. Chiliile şi camerele pentru oaspeţi au fost primele afectate. Focul s-a extins rapid la acoperiş şi, în scurt timp, l-a înghiţit aproape pe jumătate.
Pompieri de la ISU Alba, dar şi cei din Cluj au intervenit să stingă vâlvătaia cu opt autospeciale. În ajutorul lor au sărit şi salvatorii voluntari din Teiuş.
"Intervenția este deosebit de dificilă, deosebit de complexă având în vedere că întreg acoperișul este din lemn acoperit cu tablă", spune unul din pompieri.
În ciuda eforturilor celor peste 100 de ofiţeri, subofiţeri şi voluntari care au intervenit, o parte din acoperiş s-a prăbuşit. După aproximativ şapte ore salvatorii au reuşit să lichideze incendiul. Nu au existat victime, dar a fost afectatã o suprafaţă de aproximativ 1000 de metri pătraţi de acoperiş şi interioarele mai multor chilii.
Mănăstirea Râmeţ este supranumită "Grãdina Raiului" din Apuseni şi a fost construită la începutul secolului al 13-lea. Trei secole mai târziu, lăcaşul de cult a stat sub protecţia lui Mihai Viteazul, care a şi refăcut-o