Antena Căutare

Incepe BAC-ul: Luni, 11 iunie, proba orala la limba romana

Examenul de bacalaureat incepe luni, cu proba orala la limba si literatura romana, pentru care s-au inscris 200.000 de candidati, acestia urmand sa intre in salile de examen de la ora 12.00.

Candidatii care sustin proba de evaluare a competentelor de comunicare orala in limba romana vor intra in salile de examen incepand de la ora 12.00, in ordinea afisata, respectand criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.

Inceperea examenului a fost programata luni pentru ora 12.00 intrucat salile de clasa trebuie pregatite dupa scrutinul electoral de duminica. Anul trecut, proba orala de limba romana a inceput la ora 9.00.

Membrii comisiilor vor fi, incepand cu ora 10.00, in centrele de examen, unde vor primi subiectele in format electronic. Dupa ora 10.00, nicio persoana straina nu va mai putea intra in centrele de examen, a spus secretarul de stat in Ministerul Educatiei Stelian Fedorca.

In Capitala, pentru sustinerea probei orale la limba romana au fost inscrisi aproximativ 23.000 candidati, dintre care 19.000 sunt din promotia 2012, restul fiind din anii anteriori. Acestia vor sustine proba orala la limba romana in 109 centre de evaluare a competentelor, potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu.

Aproape 3.000 de politisti, dintre care 2.246 de la ordine publica, 518 de la rutiera si 170 de politisti judiciaristi, vor asigura masurile de siguranta in zona unitatilor de invatamant si a centrelor de examen. Acestia vor patrula in special pe timpul plecarii si sosirii candidatilor in liceele unde sustin examenul de bacalaureat.

Cum se desfasoara proba orala

Subiectele la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana au un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute. Acestea cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale, precum si itemi corespunzatori descriptorilor de competente din programele pentru bacalaureat, potrivit Ministerului Educatiei.

Dupa ce intra in sala de examen, candidatii extrag un bilet si primesc hartie stampilata pentru ciorna. Fiecare candidat va avea la dispozitie 15 minute pentru pregatirea raspunsurilor, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, alte 10-15 minute.

In timpul examenului de bacalaureat candidatii nu pot intra in salile de examen cu manuale, dictionare, notite, insemnari si alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de comunicare. Candidatii prinsi cu astfel de materiale vor fi eliminati din examen de catre presedintele comisiei, indiferent daca acestea au fost sau nu folosite.

Candidatii care nu se prezinta la testele orale pot participa la probele scrise, insa nu pot promova examenul de bacalaureat.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana nu va fi exprimat prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta, respectiv mediu, avansat si experimentat.

Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana va fi stabilit de comun acord de catre cei doi profesori examinatori.

FOTO: Intactimages

VIDEO! Au intrat cu masina sub TIR! Doua vieti, spulberate intr-o clipa in Buzau... Un student a murit dupa ce a fost injunghiat in campusul bucurestean de la Agronomie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x