Regimul termic va fi ușor sub cel climatologic normal, în următoarele două săptămâni, iar ploile vor continua să fie prezente în majoritatea zonelor țării atât la începutul primei săptămâni de prognoză, cât și după 11 iunie, relevă prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru intervalul 6 - 19 iunie.
În Banat, în prima săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor fi ușor sub cele climatologic normale pentru această perioadă, media regională a temperaturilor maxime situându-se între 23 și 25 de grade. În intervalul 12 — 19 iunie, ca urmare a unui proces de încălzire, această medie se va încadra între 25 și 28 de grade. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime scăzute în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 9 și 13 grade, dar mai ridicate între 12 și 19 iunie, în medie între 13 și 16 grade. Averse, descărcări electrice și izolat cantități de apă mai însemnate vor fi în intervalele 6 — 7 și 10 — 11 iunie, iar în a doua săptămână vor fi posibile în fiecare zi.
În Crișana, în prima săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor fi ușor sub cele climatologic normale pentru această perioadă, media regională a temperaturilor maxime situându-se între 22 și 25 de grade. În intervalul 12 — 19 iunie, ca urmare a unui proces de încălzire, această medie se va încadra între 24 și 27 de grade. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime scăzute în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 9 și 13 grade, dar mai ridicate între 12 și 19 iunie, în medie între 13 și 16 grade. Averse, descărcări electrice și izolat cantități de apă însemnate vor fi în intervalele 6 — 7 și 9 — 11 iunie, iar în a doua săptămână vor fi posibile aproape în fiecare zi.
În Transilvania, prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de o vreme răcoroasă, media regională a temperaturilor maxime situându-se între 20 și 24 de grade. În intervalul 12-19 iunie, ca urmare a unui proces de încălzire, această medie se va încadra între 25 și 27 de grade. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime scăzute în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 6 și 11 grade, dar mai ridicate între 12 și 19 iunie, când media lor se va situa între 10 și 13 grade.
În intervalul 6 — 7 și 10 — 11 iunie vor fi averse local însemnat cantitativ și frecvente descărcări electrice. Apoi vor fi posibile zilnic ploi în general slabe ce pot fi însoțite de descărcări electrice.
În Maramureș, valorile termice diurne se vor situa ușor sub limitele normale ale perioadei, și în prima săptămână vor oscila, în medie, între 21 și 24 de grade. În intervalul 12 — 19 iunie, această medie va crește ușor și se va încadra între 24 și 26 de grade. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime destul de scăzute în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 7 și 12 grade, dar ceva mai ridicate între 12 și 19 iunie, când media lor se va situa între 10 și 14 grade. În intervalul 9 — 11 iunie și, din nou, pe parcursul celei de-a doua săptămâni vor fi averse local însemnate cantitativ și frecvente descărcări electrice.
În Moldova, în prima săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor fi ușor sub cele climatologic normale pentru această perioadă, media regională a temperaturilor maxime situându-se între 20 și 24 de grade. În intervalul 12 — 19 iunie, ca urmare a unui proces de încălzire, această medie se va încadra între 24 și 28 de grade. Regimul termic nocturn va evolua asemănător, cu temperaturi minime mai scăzute în prima săptămână, când vor fi cuprinse între 9 și 13 grade, dar mai ridicate între 12 și 19 iunie, cu valori în medie între 13 și 16 grade. Averse, descărcări electrice și izolat cantități de apă însemnate vor fi în intervalele 6 — 7 și 10 — 11 iunie, iar în a doua săptămână ploi locale vor fi posibile în fiecare zi.
În Dobrogea, vremea va fi răcoroasă până în 9 iunie, cu maxime diurne, în medie, în jurul a 21 de grade. Ulterior, valorile temperaturii maxime vor crește ușor de la o zi la alta și vor ajunge până la 24 de grade pe 12 iunie și în jurul a 27 de grade în a doua parte a celei de-a doua săptămâni. Regimul termic nocturn va suferi modificări semnificative în prima săptămână de prognoză, când minimele vor fi cuprinse, în medie, între 11 și 15 grade, apoi acestea vor oscila în jurul a 16 grade. În intervalul 6 — 7 iunie vor fi averse moderate cantitativ și descărcări electrice, pe arii extinse, apoi probabilitatea de apariție a ploilor locale, dar în general slabe, va crește din nou, după data de 11 iunie.
În Muntenia, vremea se va răci în data de 7 iunie, atunci când maximele diurne se vor situa în jurul a 21 de grade, după care valorile termice vor crește treptat, de la o zi la alta, și vor ajunge până la 28 — 29 de grade. Regimul termic nocturn va suferi modificări semnificative în prima săptămână de prognoză, când minimele vor fi cuprinse, în medie, între 10 și 13 grade, apoi acestea vor oscila în jurul a 15 grade. În ziua de 6 iunie vor fi averse moderate cantitativ și descărcări electrice, pe arii extinse, apoi probabilitatea de apariție a ploilor locale, dar în general slabe, va crește din nou, după data de 10 iunie.
În Oltenia, la începutul intervalului, valorile termice vor scădea ușor sub cele climatologic specifice perioadei, iar vremea se va menține răcoroasă până spre sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Astfel, temperaturile diurne vor fi cuprinse, în medie, între 20 .i 24 de grade, iar cele nocturne între 11 și 14 grade. Ulterior, regimul termic va marca o creștere treptată, iar maximele vor fi cuprinse între 26 și 28 de grade, în timp ce minimele vor fi în jurul a 15 grade. Vor fi averse, însoțite de descărcări electrice, în zilele de 6 și 10 iunie, dar și după data de 13 iunie.
La munte, în prima săptămână, regimul termic va fi ușor mai scăzut decât cel normal, în această perioadă, cu valori medii diurne în jurul a 12 grade și minime cuprinse între 3 și 6 grade. Apoi vremea se va încălzi treptat, iar temperaturile maxime vor oscila, în medie, între 16 și 18 grade, iar cele minime între 8 și 10 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor pe arii extinse va fi mai ridicată în zilele de 6 și 10 iunie, dar și după 13 iunie. Izolat, cantitățile de apă vor fi mai însemnate.
Facebook a lansat 1.500 de emoticoane noi, care vizează egalitatea de gen. Cum vor arăta... AVERTIZARE METEO: Cod galben de ploi şi vijelii. Vezi judeţele vizate...