Antena Căutare

INS: Somajul a ajuns la 7,5%!

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), rata somajului calculata in confor­mi­tate cu criteriile Biroului International al Muncii (BIM) a fost estimata pentru luna iu­nie la 7,5%, in usoara crestere (0,1 puncte procentuale) fata de luna anterioara. Cifra, in sine, releva un somaj destul de mic compa­rativ cu alte state din UE, numarul celor ne­angajati atingand cifra de 727.000 de per­soa­ne.

Pe de alta parte, statistica Agentiei Natio­nale pentru Ocuparea Fortei de Munca arata cu totul alte date: o rata a somajului in sca­dere, de doar 4,78%, si un numar mult mai mic de someri: 436.000, in scadere cu peste 17.000 comparativ cu luna precedenta.

Cifre­le oferite de INS par a fi mult mai realiste, in contextul in care in ultimii aproape trei ani din econo­mia romaneasca au disparut apro­­ximativ 700.000 de locuri de munca. Astfel, conform datelor INS, in iunie 2008 in tara noastra erau inregistrati 4,8 milioane de sa­lariati, in timp ce in aprilie 2011 numarul aces­tora consemna doar 4,1 milioane de persoane.

Pe de alta parte, potrivit INS, in luna iu­nie, numarul somerilor in varsta de 25-74 de ani a reprezentat 72,1% din totalul somerilor. De precizat este si faptul ca pe sexe rata so­majului pentru barbati o depaseste cu 1,2 puncte procentuale pe cea a femeilor (valo­rile respective fiind de 8,1% in cazul persoa­ne­lor de sex masculin si 6,9% in cazul celor de sex feminin).

Somerii in sens BIM sunt per­soanele in varsta de 15-74 de ani care inde­plinesc simultan trei conditii: nu au un loc de munca, sunt dispuse sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca oricand in decursul ultimei luni. Rata somajului BIM reprezinta ponderea acestor someri in po­pulatia activa.

Aproape 22,5 milioane de someri in UE

Rata medie a somajului in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a fost, in iunie 2011, de 9,4%, neschimbata fata de luna mai, releva datele unui comunicat al biroului european de statistica Eurostat.

Comparativ cu aceeasi perioada din 2010, in iunie a fost con­semnata o relativa stabilitate, fiind inre­gis­trata o usoara majorare, de doar 0,3 punc­­te procentuale. Potrivit Eurostat, numarul estimat de someri la nivelul UE, in cea de-a sasea luna din acest an, a contabilizat cifra de 22.473.000 de persoane.

Cele mai mai mici ra­te ale somajului au fost inregistrate in Austria (4%), Olanda (4,1%) si Luxemburg (4,5%), iar cele mai mari in Spania (21%), Irlanda (14,2%), precum si in Slovacia (13,4%). Comparativ cu un an in urma, rata somajului in UE a scazut in 19 state, a crescut in sapte si a ramas sta­bila in Luxemburg. In ceea ce priveste tinerii someri (sub 25 de ani), rata a ajuns, in iunie, la 21%.

Cele mai scazute procente au fost ob­servate in Olanda (7,1%), Austria (8,2%) si Ger­mania (9,1%), in timp ce in Spania (45,7%), Slo­venia (33,3%) si Italia (27,8%) s-au inregistrat cele mai inalte rate.

Sursa: Financiarul

Fiul unui primar din Olt, incatusat de politie... VIDEO! Cel mai bun pilot de incercare din Romania a pierdut lupta cu moartea...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x