Părinții ai căror copii împlinesc șase ani până la 31 august 2018, inclusiv, merg, începând de astăzi, să îi înscrie la școală. În cazul celor care fac șase ani după această dată, pot urma învățământul primar numai după ce un psiholog le evaluează dezvoltarea psihosomatică și spune că pot face față cursurilor școlare.
Înscrierea se face la școala pe care părintele vrea ca cel mic să o urmeze.
Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare prevede ca joi, 8 martie, începe prima etapă a înscrierilor în învățământul primar. Înscrierile se pot face de pe 8 până pe 26 martie, de luni până vineri, între orele 8:00 si 18:00, în această etapă. Părinții pot să sune la școală, pentru a fi programați pentru înscriere.
Care sunt actele necesare la înscrierea copilului în clasa pregătitoare 2018:
- Cerere-tip de înscriere (o găsiți la școală, dar și pe edu.ro)
- Copie și original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
- Copie și original al certificatului de naștere al copilului
- Copie a documentului care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare (acolo unde este cazul)
- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale și/sau specifice (acolo unde este cazul)
Unde se fac înscrierile în clasa pregătitoare
Înscrierile se fac la școala pe care părintele dorește ca cel mic să o urmeze. Cererile-tip de înscriere pot fi completate și validate direct la școală. Ministerul precizează că cererile-tip de înscriere pot fi completate și online, dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă tot la unitatea de învățământ în care doresc înscrierea copilului pentru validarea cererii.
La ce școala poate fi înscris copilul
Părintele poate să aleagă între înscrierea copilului la școala de circumscripție: în această situație, copilul are în mod obligatoriu loc și este automat înscris. Școala de circumscripție este școala cea mai apropiată de locuința copilului, la care locuință este arondată.
Pentru o altă școală, alta decât cea de circumscripție: în această situație, copilul este înscris numai dacă rămân locuri libere după ce s-au înscris întâi copiii care aparțineau prin arondare acestei școli și, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale și, ulterior, a celor specifice de departajare.
Ministerul Educației precizează că părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care părintele a făcut opțiunea, din lipsa de locuri libere.