Ultimă oră! Inspectorii ANAF vor suna la ușile românilor! Ce controale va face Fiscul în țară

 

Inspectorii ANAF ar putea începe să sune la ușile românilor datornici. Fiscul poate verifica orice necoondordanţă dintre veniturile declarate şi veniturile reale.

Actul normativ în baza căruia inspectorii Fiscului pot face verificările este ordinul ANAF nr. 675/2018.

Mai întâi, inspectorii verifică următoarele activităţi: analiza de risc și selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

Analiza de risc se face de inspectorii Fiscului în vederea stabilirii riscului de apariţie a necooncordanţelor dintre veniturile declarate impozabile a unui grup de persoane astfel: după rezultatele controalelor ori după sesizări primite de la alte instituţii, firme sau persoane fizice.

Verificarea persoanelor fizice de către inspectorii fiscali trebuie să aibă loc în condiţiile legii şi în strânsă colaborare cu persoana vizată.

Avizul de verificare al persoanelor fizice trebuie să cuprindă următoarele informaţii: temeiul juridic, data de începere, perioada care urmează a fi verificată, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării, locul unde va avea loc verificarea şi datele inspectorului care se va prezenta, informaţiile şi documentele relevante pentru verificare, precum și cererea de depunere a declaraţiei de patrimoniu şi de venituri.

Metodele indirecte ale ANAF pentru stabilirea necooncordanţelor

Metoda sursei şi utilizarea fondurilor este folosită atunci când se constată că persoana a folosit sume cu valori mai mari decât sursele de venit.

Inspectorii ANAF determină valoarea fonsurilor utilizate, cele disponibile dar provenite din surse neidentificate. Apoi, stablesc veniturile impozabile şi cele neimpozabile din surse identificabile. Urmează stabilirea veniturilor impozabile declarate şi nedeclarate din sursele identificate.

Metoda fluxurilor de trezorerie

În această situaţie, inspectorii ANAF caută să stabilească sumele din conturi şi valoare fondurilor provenite din surse neimpozabile. Apoi, se stabilesc cheltuielile de bani lichizi în tital şi care sunt din surse neimpozabile. Se determină venitul suplimentar nedeclarat, cu surse identificate, apoi cu cele neidentificate.

Metoda patrimoniului

Prin această metodă, se stabileşte patrimoniul persoanei verificate la începutul şi la sfârşitul perioadei impozabile şi apoi se stabileşte diferenţa. 

Ulterior, se stabileşte venitul nedeclarat cu surse identificate dar şi cele din surse neidentificate.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI