Analistii ING Bank au redus cu un punct procentual estimarea privind cresterea PIB in 2010 la 0,9%, de la 1,9%, ca urmare a unei posibile contractii a activitatii economice in primul trimestru, din cauza conditiilor meteorologice severe.
„Am aratat anterior ca vremea rea de la inceputul acestui an reprezinta un risc important pentru procesul de relansare economica. In timp ce datele pe ianuarie au aratat ca temerile noastre au fost mai mult decat justificate, dete¬riorarea la scara larga care s-a prelungit si in februarie ne face sa credem ca primul trimestru din 2010 a fost un nou trimestru de contractie", noteaza analistii ING Bank.
Banca aminteste in acest sens de scaderea productiei industriale, de restrangerea activitatii din constructii si de declinul vanzarilor retail din Romania inregistrate in primele doua luni ale anului. Totodata, executia bugetara pe primele doua luni ridica noi semnale de alarma: scaderea veniturilor bugetare din TVA indica cererea interna redusa, iar atingerea tintei trimestriale privind deficitul bugetar ar fi putut fi obtinuta, potrivit analistilor ING, numai prin intarzierea unor plati publice. Astfel, banca a redus estimarile privind evolutia PIB-ului in primul trimestru al acestui an la -0,4%, de la prognoza anterioara de 0,5%.
Rezultatele din T4, mai putin bune
Si Fondul Monetar International a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%. Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.
Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai putin bune decat s-au asteptat economistii, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Acesta a mentionat ca serviciile au continuat sa performeze slab, iar consu¬mul inca nu da semne de revenire. „In aceste conditii, nici TVA nu va evolua bine", a spus Mihai Tanasescu, citat de Mediafax.
In decembrie 2009, guvernul si FMI au convenit sa revizuiasca, de la 0,5% la 1,3%, cresterea PIB pentru 2010. Avansul economic de 1,3% a fost luat in calcul in proiectul de buget pentru anul in curs. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat la sfarsitul lunii martie ca Fondul ar putea modifica esti¬marea privind cresterea economica a Romaniei in acest an, iar ultimele date statistice sunt mai slabe fata de asteptari.
Veniturile bugetare au fost in primul trimestru sub nivelul programat, dar deficitul bugetar s-a incadrat, potrivit datelor preliminare, in tinta stabilita cu FMI, de 8,25 miliarde de lei.
Tot articolul, in Financiarul
Topoloveni: Protest pe stalpul de electricitate... Hunedoara: Conflict intre enoriasi si preot...