Revenirea elevilor în bănci este dorită de majoritatea factorilor implicaţi în luarea deciziei, însă este necesară reevaluarea sitaţiei epidemiologice având în vedere contagiozitatea mare a noii tulpini de coronavirus şi faptul că puţini dintre angajaţii din învăţământ s-au vaccinat.
Preşedintele a explicat că îşi doreşte revenirea elevilor în bănci, dar acest lucru trebuie să se facă în siguranţă, atât pentru elevi, cât şi pentru personal.
Cine merge la școală din 8 februarie:
Iohannis: "Am început cu o analiză, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Putem constat că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Trendul este descendent. Majoritatea țărilor din UE deschid școlile, în consecință, în unanimitate am decis următoarele lucruri. Începând de luni majoritatea copiilor merg fizic la școală, evident că trebuie să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte. Noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure"
Cele trei scenarii după care se va merge la școală:
- scenariul verde – incidența sub 1 la mia de locuitori - toată lumea merge la școală
- scenariul galben – incidența de sub 3 la mia de locuitori - merg la școala cei mici și clasele 8-12.
- scenariul roșu – incidența de peste 3 la mia de locuitori - merg fizic la școală doar copiii de la grădiniță, clasele 1-4 la școală, restul învață în mediul online.
Localitățile care intră în carantină - În acest caz, toată lumea stă acasă, elevii vor învăța în continuare în mediul online.
"Evident, trebuie să respectăm și să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte pentru că ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure.
În localitățile în care sunt puține cazuri, în scenariul verde toți copii merg la școală și la grădință.
În scenariul galben, acolo copiii de grădiniță merg la grădiniță, clasele 1-4 merg la școală și din ciclu secundar merg copiii din clasa a 8-a și la liceu tinerii din clasa a 12-a care se pregătesc pentru Bacalaureat.
În localitățile în scenariul roșu merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4 la școală, restul vor face școala online.
În localitățile care intră în carantină, evident, toată lumea stă acasă.
Mai sunt multe detalii de clarificat. Cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, la câte cazuri se închide școala, toate aceste lucruri vor fi clarificate de ministerul Educației și ministerul Sănătății. În consecință, pregătiți copiii pentru școală.”, a declarat Klaus Iohannis.
El a precizat că ”nu suntem singuri în Europa”, că marea majoritate a ţărilor din UE deschid şcolile, că în majoritatea statelor şcolile sunt deschise sau vor fi deschise progresiv, fiind doar 3 state care nu deschid şcolile.
”În unanimitate am decis ca începând de luni, când începe semestrul ll, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală. Evident însă că trebuie să respectăm şi situaţia din fiecare localitate şi pentru fiecare şcoală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca şcoala să se desfăşoare în condiţii sigure şi pentru copii, şi pentru dascăli.
În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID-19, în aşa-numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală: şi grădiniţă, şi ciclu primar, gimnaziu şi liceu. În localităţile în care sunt ceva mai multe cazuri, aşa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la şcoală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a care se pregătesc de Bacalaureat.
În localităţile în care, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în aşa-numitul scenariu roşu, merg fizic doar copiii la grădiniţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala online. Deci în scenariul roşu merg cei mici fizic, iar clasele de la V până la a XII-a fac şcoala online. Iar în localităţile unde incidenţa e mai mare, localităţi care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Deci pe scurt, grădiniţele şi clasele I –IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin localităţile care intră în carantină.
Acolo unde sunt puţine cazuri de COVID-19 toţii copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII-XII, iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte să intre în carantină, merg doar cei mici grădiniţă, clasele I-IV, restul făcând şcoală online”, a anunţat preşedintele,
Iohannis a precizat că mai sunt multe detalii de clarificat - cum se verifică dacă un copil e bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri se închide şcoala - şi că toate aceste lucruri vor fi rapid clarificate printr-un ordin comun al MS şi Ministerului Educaţiei, care va fi pregătit azi şi mâine va fi dat publicităţii.
”În consecinţă, pregătiţi copiii pentru şcoală”, a conchis Klaus Iohannis.
Scenariile după care se va merge la școală din 8 februarie 2021
Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mie, toţi elevii vor merge la şcoală, fiind aşa-numitul ”scenariu verde”. La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mie, scenariul galben, vor participa fizic la ore copiii de grădiniţă, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, şi copiii din clasele terminale - VIII, XII, notează news.ro.
Dacă localitatea intră în scenariul roşu – o rată de infectare de peste 3 la mie – vor mai face cursuri ”faţă în faţă” copiii de grădiniţă şi de ciclu primar.
La peste 6 la mie, orice localitate intră în carantină, iar toţi elevii trec la cursuri online.
Încă din 14 ianuarie preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decizia finală privind redeschiderea şcolilor va fi luată în 2 februarie: ”În data de 2 februarie, înainte să înceapă şcoala, vom face tot împreună o reevaluare a situaţiei pandemice şi decizia finală - repet, decizia finală - va fi luată pe 2 februarie”, a anunţat atunci preşedintele, explicând foarte clar că decizia va ţine cont de evoluţia pandemiei.