Un tânăr român de origine palestiniană a fost condamnat, de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani și opt uni de închisoare pentru propagandă pro terorism. Probe zdrobitoare au fost găsite în laptopul pe care bărbatul îl pusese la vânzare, pe un site de anunțuri. Se pare că tânărul plănuia un atentat într-o stație de metrou din București.
Khalil Rabee Zoltan, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat la sfârșitul lunii martie la trei ani și opt luni de închisoare. Tânărul de originie palestiniană a fost acuzat de infracțiuni la legea privind combaterea terorismului.
Pe durata procesului, Curtea de Apel București a dispus măsura internării acestuia, în urma unei expertize psihiatrice din care a reieșit faptul că Khalil Rabee Zoltan suferă de tulburare mixtă de personalitate.
Khalil Rabee Zoltan lucra în domeniul IT și locuia în Popești Leordeni. El a atras atenția SRI-ului în luna ianuarie 2016, aceștia sesizând DIICOT – Structura Centrală, cu privire la faptul că tânărul român de originie palestiniană s-a radicalizat începând din 2014, parcurând foarte rapid etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă, relatează adevărul.ro.
Un an mai târziu, procurorii DIICOT au început urmărirea penală „in rem” în dosar. Câteva luni mai târziu, un investigator sub acoperire a fost autorizat să monitorizeze activitatea online a lui Khalil Rabee Zoltan și, dacă se impunea, „să ia legătura cu acesta, direct sau indirect, inclusiv în mediul virtual”.
Investigatorul a descoperit faptul că iubita tânărului de origine palestiniană pusese la vânzare, pe un site de anunțuri, două laptopuri. Cu 450 de lei, anchetatorii au cumpărat unul dintre calculatoare. Probele recuperate de pe acesta au fost zdrobitoare. În afară de propaganda făcută pe Facebook sau Twitter, tânărul păstra în laptopul său şi înregistrări cu acte de terorism ale Statului Islamic, dar şi articole din reviste de propagandă ale teroriştilor.
În același laptop, procurorii au găsit o hartă a metroului din București, o înregistrare video cu aglomerația de la o stație de metrou, dar și instrucţiuni despre confecţionarea artizanală a bombelor. Toate acestea, împreună cu înregistrarea unei convorbiri în care Khalil Rabee Zoltan îi spunea unui coleg că „pot să fac kamikaze şi tăcem cu toţii”, dar şi o discuţie de pe Facebook în care un bărbat căruia Khalil îi spunea „unchiul” îl atenţiona pe jihadist „să nu se păteze cu sânge nevinovat”, i-au făcut pe judecători să creadă că tânărul era gata să comită un act terorist.
„Nu este de neglijat nici faptul că, după cum rezultă din materialul probator administrat, la finalul anului 2017, cu ocazia unui drum spre Palestina, inculpatul a fost oprit de autorităţile iordaniene fiind suspectat de activităţi teroriste, iar după anchetarea sa de către serviciile iordaniene şi-a şters toate materialele de pe suporturile informatice şi a încercat să-şi vândă laptopurile pe site-ul de anunțuri, aspect ce vine să întărească concluzia că inculpatul era perfect conștient de activitatea ilicită pe care o desfășura sau intenționa să o desfăşoare şi a încercat să-şi ascundă urmele”, se arată în sentinţa de condamnare a lui Khalil Rabee Zoltan.
Pe parcursul anchetei, tânărul de origine palestiniană și-a recunoscut faptele, dorind să obțină un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta nu s-a concretizat, procurorii nefiind de acord cu aplicarea unei pedepse cu suspendare.
„Fapta inculpatului constând in aceea ca, în perioada 2014-2018, a participat la activităţile de auto-instruire şi pregătire desfăşurate on-line de organizaţia teroristă Daesh/Statul Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însuşire de către individ a cunoştinţelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare şi funcţionare, efectele şi măsurile de siguranţă necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării şi utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii şi dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniţii, etc., materiale de pregătire pe care le-a descărcat de pe site-uri de profil, intruneste elementele constitutive ale infracţiunii de participare la instruire sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, muniţiilor, explozivilor, în scopul comiterii unii act de terorism, prevăzuta de art.33/2 alin. 4 din Legea nr.535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată în sentinţa de condamnare pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.