Laura Codruta Kovesi sustine ca interceptarile sunt folosite numai in 10% din cazurile instrumentate de procurori.
"In momentul in care un procuror a facut o nota de redare a unei convorbiri, el este obligat sa respecte legea in ceea ce priveste modul de intocmire. Acest lucru ce presupune? Ca el trebuie sa spuna cine cu cine discuta, de pe ce posturi telefonice a sunat, la ce ora, in ce zi, si continutul intregii convorbiri", a declarat Kovesi pentru sursa precizata.
Procurorul General a explicat scurgerile din dosare catre presa prin faptul ca acestea, odata ajunse in instante, devin publice. Prin urmare, informatiile din dosar nu mai pot fi controlate de procurori.
"Daca vreti sa ma refer strict la persoane care intra in contact cu persoana ascultata si care sunt, cu ghilimelele de rigoare, victime colaterale, sigur ca intentia procurorului cand pune astfel de interceptari, nu este asta, de a crea si victime colaterale, dar, daca pentru dovedirea faptelor este necesar ca procurorul sa puna acea discutie la dosar, atunci interesul privat trece in subordinea interesului public", explica Kovesi.
"Sper sa gasim impreuna cu Consiliul Superior al Magistraturii o modalitate in care, daca astfel de documente sunt facute publice, datele personale sau numele celor care n-au nici un fel de implicare in dosar sa nu fie facute publice", mai spune procurorul.
Laura Codruta Kovesi a mai declarat ca publicarea stenogramelor este cauzata si de interventiile jurnalistilor. Acestia cer acces la dosare, de multe ori li se permite si astfel se faciliteaza aparitia interceptarilor in presa.
Foto: Intactimages