Este foarte probabil să nu știi că încalci această lege în fiecare zi în România. Dar nu este chiar vina ta deoarece autoritățile nu-ți pun la dispoziție mijloacele de respectare a legii.
Bucureștiul, la fel ca multe oraşe din ţară, încă este în urmă în ceea ce priveşte asigurarea unor condiţii optime pentru colectarea selectivă a deşeurilor, scrie playtech.ro. Autoritățile și firmele de salubritate ar fi trebuit să informeze românii că de la 1 iulie nu mai au voie să arunce tot gunoiul într-un sac. Ar trebui să le colecteze selectiv pe patru fracții: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere.
Aproape nimeni nu știe de această lege și cam toată lumea o încalcă zilnic.
Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor a intrat în vigoare de la 1 iulie, iar Comisia Europeană obligă România „să asigure colectarea separată pentru cel puțin deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă din deșeurile municipale;” și „să atingă, până la data de 31 decembrie 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minimum 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere sau, după caz, din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deșeuri sunt similare deșeurilor care provin din gospodării”.