Antena Căutare

O nouă lege va fi aplicată în școli! Schimbarea vizează toți elevii, de la cei mai mici până la cei mai mari

Legea pentru combaterea violenței psihologice (bullying) în școli a fost adoptată de Parlament și merge pentru promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

Legea pentru combaterea violenței psihologice (bullying) în școli a fost adoptată de Parlament și merge pentru promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.

Violența, care se poate manifesta fie fizic, prin comportamente repetate de lovire, piedici, îmbrânceli, plesnit sau alte forme asemenea, fie verbal prin porecle, insulte, tachinări, intimidări, umiliri, va fi interzisă prin lege și se vor lua măsuri ca aceasta să fie combătută în toate ciclurile educaționale: primare, gimnaziale și/sau liceale.

Violența psihologică sau „bullying” este definită astfel: „Acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale şi/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşită cu intenţie, care implică un dezechilibru de putere și are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptată împotriva unei persoane sau grup de persoane. Această acțiune ori serie de acțiuni vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile persoane - acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale".

Inițiativa legislativă, care definește, previne și interzice violența psihologică-bullying-ul, a modificat și completat Legea educaţiei naţionale nr.1/2011. Aceasta a fost adoptată luni de Senat în calitate de cameră decizională (L652/2018), potrivit libertatea.ro.

Senatorii au votat inițiativa în unanimitate. Legea Educației Naționale a fost astfel completată cu o secțiune care prevede expres definirea și prevenirea bullying-ului, asistența psihologică, dar și formarea și informarea personalului didactic cu privire la problemele care decurg din acest tip de comportament.

De la 1 ianuarie, înmormântările vor deveni un „lux”! Cât vom plăti pentru o slujbă de weekend... Anunț important de la CFR! Când intră în vigoare Noul Mers al Trenurilor și ce prețuri vor avea biletele pentru Trenuril...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x