Antena Căutare

Locuri de muncă. Câți bani primesc fermierii din România dacă angajează tineri

Locuri de muncă. Câți bani primesc fermierii din România, dacă angajează tineri. Programul derulat de Ministerul Agriculturii vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri, dacă vor angaja tineri cu studii superioare, medii și fără studii

Locuri de muncă. Câți bani primesc fermierii din România dacă angajează tineri
Fermier | pexels.com

Locuri de muncă. Câți bani primesc fermierii din România, dacă angajează tineri. Programul derulat de Ministerul Agriculturii vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri, dacă vor angaja tineri cu studii superioare, medii și fără studii

România este una dintre ţările europene cu cel mai ridicat potenţial în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene, însă se confruntă cu un randament scăzut al producţiei din cauza mai multor factori, între care cel mai important este criza forţei de muncă.

Cum își găsesc șomerii noi locuri de muncă?

Șomerii care sunt în căutare de locuri de muncă și care sunt înregistrați la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă ar putea să beneficieze de o primă de activare dacă îşi găsesc un loc de muncă. Potrivit ANOFM, şomerii înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de cel puţin 30 de zile care nu iau indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de trei luni beneficiază de prima de activare de 1.000 de lei.

Noul program pentru angajarea tinerilor

Anul acesta, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va aloca 30.000 mii de lei pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, industria alimentară și acvacultură. Acești bani vor fi folosiți pentru acordarea unor facilități fiscale atât pentru angajator, dar și pentru angajat.

Un fermier care angajează doi lucrători va primi un sprijin lunar de 1.000 de lei pentru fiecare dacă lucrătorul are studii superioare în domeniu, de 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate şi de 500 de lei pentru persoanele fără studii. Angajatul, la rândul său, beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut.

Leagea nr. 336/2018 a permis adoptarea Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 336/2019, publicat pe site-ul MADR, indică „Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni”.

Pentru a beneficia de prevederile legii, fermierii sunt obligați să încheie cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni. La rândul său, tânărul beneficiar al programului care va fi angajat în condiţiile acestei legi beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul programului, se arată în documentul ministerului.

Noul program va crea circa 3.000 de locuri de muncă, pentru anul 2019, pentru tineri cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, pentru tineri care vor urma cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare, dar şi pentru cei fără studii de specialitate, contribuind la creşterea gradului de profesionalizare şi reîntinerire a forţei de muncă, precum şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural.

Înscrierea în acest program se face până la data de 31 decembrie 2020, oferind tinerilor noi locuri de muncă. Proiectul precizează că valoarea programului corespunzătoare anului 2019 este de 30.000 mii de lei în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Sursă foto: pexels.com
Cutremur în România, azi, 13 martie! Magnitudine 3.2 pe scara Richter... Salariu mediu brut 2019. Cât se majorează de la 15 martie și ce trebuie să știi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x