Live acumAsia Express - Drumul comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul comorilor

Lunea Albastră și influența ei. Cum trecem cu bine peste 20 ianuarie, cea mai deprimantă zi a anului

După ce am trecut de euforia sărbătorilor, ne dăm seama că am golit serios conturile pe cadouri, excursii şi mâncare. Cât despre rezoluţiile de la trecerea dintre ani, parcă începe să ne scadă entuziasmul, iar promisiunile pe care ni le-am făcut par acum misiune imposibilă.

Sunt câteva dintre motivele pentru care a treia zi de luni din ianuarie este considerată cea mai deprimantă zi de peste an. Nu mai punem la socoteală că e luni. Întoarcerea la serviciu este dificilă, iar haosul din trafic ne influenţează starea.

"În luna ianuarie creşte numărul pacienților depresivi, a celor care vin şi se adresează Spitalului de Psihiatrie Socola, până în acest moment la camera de gardă avem deja 1000 de prezentari. Au fost şi depresivi și pacienţi care s-au adresat cu tentative suicidare", a declarat Andreea Nester, medic specialist psihiatru Institutul Socola Iași.

Există însă soluţii. Plimbările în aer liber, sporturile de iarnă sau, dacă e prea frig, exerciţiile la sală sunt salvatoare.

Ce este și cum se manifestă Blue Monday

Legenda are în spate studii de specialitate. În 2005, un psihoterapeut britanic a ajuns la concluzia că a treia zi de luni din ianuarie e cea mai deprimantă, printr-o formulă matematică. A luat în calcul, printre altele, nivelul datoriilor, lipsa motivaţiei, dar şi modul în care organismul se resimte după consumul de alcool, de sărbători.