Antena Căutare

Luni devine zi liberă în mod oficial?! Anunţul făcut de autorităţi

Un deputat din PNL a depus un proiect de lege prin care vrea să modifice zilele libere la care au dreptul salariaţii.

Un deputat din PNL a depus un proiect de lege prin care vrea să modifice zilele libere la care au dreptul salariaţii.

Cristian Horia a depus încă din luna mai un proiect de lege prin care cere modificarea repausului săptămânal la care au dreptul angajaţii. În prezent acesta este, prin lege, de 48 de ore consecutive, acordate sâmbăta şi duminica, scrie libertatea.ro.


"Repausul săptămânal nu poate fi mai mic de 24 de ore, care urmează unei perioade de repaus zilnic de 12 ore şi se acordă, de regulă, sâmbăta sau duminica. Prezenta iniţiativă legislativă este inspirată de realitatea cotidiană. În condiţiile creşterii costului vieţii, orice persoană încadrată legal în muncă doreşte, în primul rând, să câştige mai mulţi bani prin muncă suplimentară remunerată, dublu în condiţiile legiile.

Veşti proaste pentru toţi românii: În 2016, Paştele pică în aceeaşi zi cu o altă sărbătoare importantă! Vezi câte libere o să avem


În forma actuală a legii, munca suplimentară nu poate fi efectuată sâmbăta, întrucât Codul Muncii obligă la repaus săptămânal de minim 2 zile consecutive (art 137, Legea 53/2003). Astfel, în situaţia în care producţia o cere şi se lucrează suplimentar sâmbăta, muncitorii, pe lângă plata dublă, ar trebui să fie liberi în ziua de luni. Aceasta anulează însăşi esenţa muncii suplimentare care are drept scop creşterea producţiei pe perioade limitate de timp. Ori scopul muncitorilor este să aibă câştiguri salariale sporite. Trebuie să amintim că munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul angajatului.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că drepturile angajatorilor nu sunt afectate, munca suplimentară putând fi efectuată, în condiţiile legii, numai cu acordul angajatului şi al sindicatului sau reprezentantului legal. În plus, se garantează plata dublă a orelor suplimentare efectuate şi plata integrală a obligaţiilor către stat pentru munca prestată", se arată în proiectul de lege, potrivit libertatea.ro.

Proiectul de lege a fost respins de Senat şi urmează să fie prezentat şi în Camera Deputaţilor, acesta fiind forul decizional.

Mii de români vor avea salariul mărit de la 1 decembrie 2015! Anunţul a fost făcut în mod oficial: "Este vorba desp... Surpriză. A apărut noul Duster...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x