Antena Căutare

Mâncăm antibiotice fără să ştim! În carnea de pui, de porc şi în lapte, există reziduuri periculoase

În carnea de pui, de porc şi în lapte, există reziduuri periculoase, susţin reprezentanţii unei asociaţii pentru consumatori. Unul dintre motive ar fi că în farmaciile veterinare se vând ilegal antibiotice fără reţetă. Folosite preventiv de unii producători, medicamentele ajung din carnea animalelor, în farfuriile noastre.

În carnea de pui, de porc şi în lapte, există reziduuri periculoase, susţin reprezentanţii unei asociaţii pentru consumatori. Unul dintre motive ar fi că în farmaciile veterinare se vând ilegal antibiotice fără reţetă. Folosite preventiv de unii producători, medicamentele ajung din carnea animalelor, în farfuriile noastre.

Fără prea multe întrebări sau recomandări, un vânzător ne dă, la cererea noastră, antibioticele. Şi fără măcar să ne avertizeze că animalele aflate sub acest tratament nu mai pot fi consumate o perioadă.

Se eliberează doar pe bază de reţetă veterinară! Asta scrie negru pe alb pe aceste antibiotice! Surpriză, însă! Nimeni nu ne-a cerut vreo reţetă veterinară, mai mult decât atât vânzătorii ni le-au recomandat ca prevenţie şi nicidecum ca tratament!

CRISTIAN CRISTEA, medic veterinar: Nu exista antibiotice pe care sa le folosim in scopul de a putea preveni aparitia unor boli

Altă farmacie, aceeaşi problemă. Aici, ni se recomandă un tratament şi mai puternic.

Aşa putem ajunge, fără să ştim, să consumăm carne de pui şi de porc ori lapte cu antibiotice. Şi să dezvoltăm o rezistenţă periculoasă.

”Asociaţia Mondială a Sănătăţii ne-a avertizat că dacă se va continua în modul acesta, adică se vor administra în continuare antibiotice fără o prescripţie de la medicul veterinar şi fără o monitorizare atentă a acestora, rezistenţa la antimicrobieni vor poduce mai multe decese decât cancerul”, spune Costel Stanciu.

O problemă pentru care au încercat să găsească soluţii oficialii europeni, împreună cu ministrul Sănătăţii.

SORINA PINTEA, Ministrul Sănătății: Avem un comitet interministerial, ne referim la normele de sănătate umană, animală şi de mediu, astfel încât această combatere la rezistenţei antimicrobiene să cuprindă taote sectoarele de activitate.

ANNE BOUCHER, director general pentru sănătatea și siguranța animalelor: Legislaţia din 2020-2022 va interzice folosirea de antibiotice pentru producţie şi vor exista restricţii pentru folosirea de antibiotice pe animale

Ultimul raport realizat de Agenţia Europeană a Medicamentului arată că România se situează pe locul opt în UE, la numărul de antibiotice cumpărate de pe piaţa farmaciei veterinare. Suntem însă pe locul doi la consumul direct.

Zilnic aproape 600 de mii de români urmează un tratament cu antibiotice.

Accident cumplit! Un șofer s-a urcat cu mașina pe casa unui bucureștean!... Alertă în Centrul Vechi! Bucureștenii au trăit momente de groază (VIDEO)...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece
Super Neatza, 14 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vremea se menține rece Marti, 14.01.2025, 08:34
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x