Peisajul surprins de postul de televiziune BBC în staţiunea Batumi din Georgia este dezolant. La doar 300 de metri de Marea Neagră se află o groapă uriaşă de gunoi. Principala sursă de poluare nu o constuie însă gropile de gunoi. Ci principalele râuri din estul Europei care se revarsă în Marea Neagră, pline de deşeuri şi substanţe chimice.
Dacă în râuri sunt aruncate îngrăşăminte şi gunoaie, înseamnă că poluarea din acele râuri se va revărsa în Marea Neagră.
Acesta este fluviul Dunărea. Este unul din cele mai lungi şi cele mai poluate râuri din Europa. Se întinde pe aproximativ 3.000 de kilometri de-a lungul sud-estului Europei înainte să se revarse în Marea Neagră.
În Ucraina, locuitorii au fost deja îndemnaţi să evite scăldatul în Marea Neagră, pentru că apa nu atinge standardele de siguranţă. Avertismentul alarmant nu i-a speriat însă pe cei hotărâţi să înoate. Mulţi dintre ei aleg să ignore pericolul la care se spun sau pur şi simplu nu realizează efectele nocive asupra sănătăţii.
Jurnalistul BBC John Fisher s-a alăturat şi unor cercetători care încearcă să descopere cum poate fi protejată Marea Neagră de poluare. Însă până a găsi răspunsul la această întrebare, oamenii de ştiinţă analizează nivelul de contaminare de la suprafaţa apei şi din adâncurile ei. Cea mai mare problemă, spun ei, o constituie contaminarea cu antibiotice care cresc rezistenţa bacteriilor.
Cercetătorii sunt însă optimişti. În zonele în care apa a fost curăţată sistematic, progresele sunt deja vizibile.