Antena Căutare

Mărțișorul pe care nu trebuie să-l oferi! Te faci de râs imediat! Avertisment pentru români

1 Martie este ziua în care românii oferă milioane de mărțișoare, pentru a sărbători venirea primăverii. Totuși, puțini sunt cei care știu ce mărțișor trebuie să eviți, dacă vrei să nu te faci de râs!

Galerie
Mărțișorul pe care nu trebuie să-l oferi dacă vrei să nu te faci de râs! Avertisment pentru români

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis prin pagina oficială de Facebook un mesaj adresat românilor care intenționează să cumpere și să ofere mărțișoare, cu ocazia zilei de 1 Martie! La ce detaliu trebuie să fim atenți și ce mărțișoare nu trebuie să oferim, dacă nu vrem să ne facem de râs?

Sfaturi pentru cumpărarea mărțișoarelor din metale prețioase

Mărţişoarele se vând peste tot, de la tarabe până la supermarket-uri, magazine de bijuterii şi târguri de cadouri organizate în perioada premergătoare zilelor de 1 și 8 Martie. Contează foarte mult de unde alegem mărţişoarele. Dacă optăm pentru o bijuterie fină din aur, argint sau bătută cu pietre semipreţioase, ar fi bine să o cumpărăm numai din magazine autorizate care vând astfel de produse. Un mărţişor “din argint” vândut la colţ de stradă şi care costă câțiva lei nu poate fi din argint !

Oferirea drept mărțisor a unei bijuterii din metal prețios, cu sau fără pietre prețioase, a devenit din ce în ce mai obișnuită, astfel că piața metalelor prețioase oferă o gamă foarte largă de produse, de la clasicele modele de mărțișoare la bijuteriile foarte sofisticate.

Articolul continuă după reclamă

Mărțișorul pe care nu trebuie să-l oferi! Te faci de râs imediat! Avertisment pentru români

Mărțișorul pe care nu trebuie să-l oferi dacă vrei să nu te faci de râs! Avertisment pentru români

De 1 Martie românii respectă cu sfințenie tradiția mărțișorului

Pentru consumatori, informarea poarta un rol esențial înainte de cumpărarea propriu-zisă. Cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este increderea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri. De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se țină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizația eliberată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) operatorilor economici care desfășoară operațiuni cu metale prețioase, a cărei copie trebuie să fie afișată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.

ANPC sfătuiește consumatorii să evite cumpararea mărțișoarelor din metale prețioase și/sau pietre prețioase de la vânzătorii ambulanți. Achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizați de către ANPC să efectueze operațiuni cu metale prețioase. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanți sau care se află în spații neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcția Metale Prețioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză și personal specializat pentru analizarea și expertizarea obiectelor din metale prețioase și pietre pretioase. Consumatorii se pot adresa la ghișeele Direcției Metale Prețioase din Municipiul București și din 20 reședințe de județ. Lista acestora poate fi consultată pe site-ul ANPC www.anpc.gov.ro.

La achiziționarea mărțișoarelor/bijuteriilor din metal prețios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

  • să solicite informații complete despre produs, preț, condiții de cumpărare;
  • să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conțină obligatoriu:
  • detalii corecte, precise și complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
  • datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.
  • să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice achiziționarea produsului;
  • să ceară informații suplimentare despre garanția oferită produsului și eventualele probleme de service ce pot să apară;
  • să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariției unor defecte ulterioare”
Ce trebuie să faci azi ca să-ți meargă bine tot anul! Femeile au norocul de partea lor... Covid-19: Primul deces în SUA. În Italia, s-a ajuns 29 de decese...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x