Doctorul Florin Daniel Enache, medic chirurg pediatru Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, a făcut operația în condiții speciale, cu echipamente suplimentare de protecţie.
Medicul a povestit că soția lui a început să plângă atunci când el a fost chemat la spital, pentru fetița bolnavă de COVID-19, care a avut nevoie de o operație pentru apendicită acută gangrenoasă perforată.
„În momentul în care am fost sunat de conducerea spitalului, mă pregăteam să iau prânzul cu familia. I-am spus soţiei să nu mă mai aştepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aş minţi dacă aş spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viaţa copilului”, a povestit medicul.
„Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toţi porii. Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuşi, 3 rânduri de halate sterile, câte două măşti, papuci de sală, câte două rânduri de şoşoni sterili şi unii dintre cei din echipă au simţit nevoia să se protejeze suplimentar şi pe lângă aceşti şoşoni, şi-au acoperit picioarele şi cu saci din plastic.
Nu puteam să respir, transpiram din toţi porii, mâinile îmi transpirau şi erau foarte reci, nu îmi mai simţeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operaţia. Intervenţia a durat 40 de minute şi am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute, pentru că simţeam că mă sufoc”, a adăugat doctorul.
Ce măsuri de siguranță și-a luat doctorul după operație, ca să nu își infecteze familia cu noul coronavirus
Medicul a mai povestit că nu s-a pus nicio clipă problema ca fetița cu coronavirus să nu fie operată și a explicat ce măsuri de siguranță și-a luat, ca să nu își infecteze familia, în urma intervenției chirurgicale.
„Primul lucru pe care l-am făcut când am ieşit din operaţie a fost să intru în duş. M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operaţia. Pare exagerat, dar aşa am fost sfătuiţi să facem.
M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat şi mi-am sunat familia. M-am gândit iniţial să nu merg acasă, dar după discuţiile cu specialiştii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranţă în timpul intervenţiei, am hotărât să merg totuşi acasă.
Copiii mei mă aşteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe uşă, mă spăl şi mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în braţe”, a mai spus medicul.
La o săptămână de la operație, testul pentru coronavirus în cazul fetiței a ieșit negativ
Fetița infectată cu coronavirus a fost operată de apendicită pe 28 martie, iar după o săptămână, testul la coronavirus a ieşit negativ şi a fost externată din Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.
La acest spital, fetița s-a recuperat după intervenţia chirurgicală într-un salon special amenajat pentru astfel de cazuri.
În prezent, fetiţa se află încă în izolare, acasă, împreună cu părinţii ei, după cum a anunțat Primăria Municipiului Constanţa, care a felicitat echipa care a efectuat această intervenţie chirurgicală, precum şi tot personalul medical care se află în aceste zile în prima linie în lupta împotriva coronavirusului.
Aflați bilanțul oficial actualizat al deceselor provocate de coronavirus în România, precum și al cazurilor de infectare, aici!
Un pacient cu COVID-19 din Iași a fugit din spital! Cum a reușit să plece neobservat. VIDEO... Unde vor putea ieși românii, de pe 15 mai! Va trebui respectată o condiție! Destinațiile ce vor rămâne strict interzise!...