Medicamentele expirate sunt refuzate de farmaciștii care ar trebui să le primească și devin, astfel, un pericol major în România.
Motivul pentru care farmaciștii refuză să primească medicamentele expirate este acela că sunt obligaţi să o facă pe banii lor.
În urmă cu cinci ani, un ordin de ministru stipula că medicamentele expirate pe care le deţinem trebuie predate la farmacie, unde urmează să fie distruse.
Însă, puţini români ştiu acest lucru despre medicamentele expirate, aşa că nu au nicio problemă să arunce la gunoi pastilele ieşite din termenul de garanţie.
Nici farmaciştii nu sunt la curent cu ordinul de ministru referitor la medicamentele expirate. Sau, dacă sunt, refuză să le primească, pentru că sunt obligaţi să o facă pe banii lor.
Farmaciile sunt, însă, obligate să primească medicamentele expirate şi le incinereze pe banii lor.
În plus, unii farmacişti susţin că nu pot controla de la ce bolnav vin medicamentele şi există pericol să le contamineze şi pe cele expuse la vânzare.
Deşi ar trebuie să existe un plan clar prin care să se facă preluarea, ordinul de ministru conţine un singur enunţ. Există obligaţii, dar nu şi sancţiuni ori proceduri.
Aruncate la gunoi, medicamentele expirate sunt preluate de firmele de salubrizare şi duse la gropile de gunoi de unde ajung implicit în sol şi în pânza freatică.
Substanţele active din medicamente au efecte nocive asupra mediului, dar şi asupra sănătăţii.
În străinătate, sarcina distrugerii medicamentelor expirate îi aparţine producătorului. În Franţa, din ele este produsă energie pentru încălzirea locuinţelor.