Vor sa dea la medicina pentru ca, mai apoi, să plece în Cccident. Aceasta este strategia pe care o folosesc mulți tineri care se văd doctori, dar care vor sa ocolească rezidențiatul românesc, deloc provocator și, mai ales, prost plătit.
Deşi toată lumea se plânge de salariile din sistemul sanitar, Facultatea de Medicină din Capitală continuă să fie printre cele mai căutate instituţii de învăţământ din ţară.
Paste 4500 de absolvenți de liceu au susținut, în 2013, examenul de admitere la Facultatea de Medicină din București. A fost cea mai mare concurență din ultimii 24 de ani, iar numărul celor care optează pentru această facultate crețte, de la an la an. Explicaţia este simplă. Aproximativ 30% dintre absolvenţi pleacă să profeseze în Occident.
Traian Irimia a absolvit în 2013. Acum este rezident la Spitalul Elias şi este decis să rămână în ţară. Dar recunoaşte că dacă nu avea ajutor, s-ar fi alăturat colegilor care au plecat deja în Franţa, Suedia sau Germania.
”Nu poți să trăiești cu un salariu de 1000 de RON, să zic, plus bonuri de masă. Dacă nu aveam susținere financiară din partea tatălui meu, care știe ce înseamnă viața de doctor și câte sacrificii trebuie să faci, și cât trebuie să investești ca să ajungi un doctor bun, nu puteam ajunge aici fără el”, spune Traian.
În ultimii șase ani, aproximativ 14.000 de medici au părăsit Romania.
Citește mai multe pe observator.tv!