În valoare de aproximativ 4.500 de euro, investiţia îl scuteşte de plata facturilor la energie electrică. Şi, pentru că ansamblul acţionat de vânt produce un surplus de energie, maramureşeanul a început demersurile pentru a vinde ceea ce obţine celor care transportă energie electrică.
Vasile Florian este un maramureșean care, în urmă cu un an și jumătate, s-a gândit să-și monteze în curtea casei o eoliană. S-a inspirat după ce a văzut în vizitele sale prin Germania. A folosit banii obținuți din vânzarea unei afaceri pe care o deţinea într-un întreg ansamblu care porneşte la comanda vântului.
Poziția în care urma să fie montată eoliană nu a fost o enigmă pentru bărbat, mai ales că cunoștea harta vântului din zona localității Preluca Nouă, judetul Maramureș. Etapele montării eolienei au fost dificile, însă maramureșeanul spune că a meritat orice efort. Este, în continuare, branşat şi la reţeaua naţională.
Pentru că momentan înmagazinează surplusul obținut, bărbatul s-a gândit să înceapă demersurile pentru a o vinde celor care transportă energie electrică. Acest aspect este reglementat și prin lege, însă procedura este complicată şi implică multă birocraţie.
În Germania, spre exemplu, un prosumator, care are curent de vânzare şi este legat la reţeaua naţională, cumpără în perioada de noapte cu un preţ mai mic cu mai bine de jumătate, deci cu o treime din preţul cu care este preţul de vânzare în timpul zilei. La noi este taman invers.
Oficial, în datele statistice ale firmei care furnizează energie electrică, la nivelul județului Maramureș, niciun producător independent nu a vândut surplusul de energie obținut dintr-o ansamblu de instalație care nu este racordat la rețeaua națională.