Antena Căutare

Mielul de Paste va fi mai scump anul acesta, din cauza secetei din 2012

Teoretic, avem miei de Paste. Cu trei luni inaintea sarbatorilor pascale, in fermele din Sibiu s-au nascut primii miei. Seceta de anul trecut, insa, ar putea face ca pretul carnii de miel sa ajunga in piete la aproape 30 de lei kilogramul. Mai mult decat anul trecut. Ciobanii spun ca furajele sunt tot mai scumpe, iar multi isi vand de acum animalele ca sa-si salveze afacerea de la faliment.

La stanele din Sibiu s-au nascut deja primii miei. Mai devreme decat anul trecut. Si, odata cu ei au crescut si cheltuielile fermierilor. In fiecare zi, pentru o oaia se consuma aproximativ un kilogram de fan, plus un kilogram de porumb. O cantitate foarte mare, avand in vedere seceta din 2012.

“Necazul e ca, fiind seceta in 2012, din toamna n-au ramas resturi vegetale pe camp”, explica si Marcel Andrei, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine Sibiu.

Asa ca fermierii sunt obligati sa cumpere toate materialele, dar la preturi duble fata de anul trecut. Din acest motiv, acum multi fermieri sunt in pragul falimentului.

“Cea mai mare parte din crescatori au lipsa de furaje, unii inceraca sa-si vanda animalele”, mai spune Marcel Andrei.

Iar cheltuielile mari cu furajele ar putea fi resimtite de cumparator in pretul pe care-l va plati pe mielul de Pasti. Care ar putea ajunge, peste 3 luni, si la 30 de lei kilogramul. Iar in viu la 15 lei, fata de 12 lei, cat era anul trecut.

Insa chiar daca vor creste pretul la carnea de miel cu 25%, cei mai multi fermieri nu vor putea sa isi acopere costurile. Cresterea ar trebui sa fie undeva la peste 40%.

Altfel, fermierii din Sibiu vor lucra in pierdere. Cresterea unei oi ii costa pe ciobani aproape 420 de lei pe an, la pretul actual al furajelor. Iar veniturile abia daca depasesc 350 de lei.

Update: Doua persoane au murit in ultima saptamana din cauza virusului AH1N1... Regele Mihai ar putea fi supus testului ADN, pentru a stabili daca Dieter Stanzeleit este fiul sau...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x