Antena Căutare

Ministrul Muncii, ultimul anunț despre diferențele de salarii. Care sunt condițiile pentru a primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2019

Salariul minim brut se va aplica diferenţiat în funcţii de studii - medii sau superioare, cu completarea că în cazul studiilor superioare este necesară vechimea de un an în specialitatea studiilor, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie agerpres.ro.

Salariul minim brut se va aplica diferenţiat în funcţie de studii, medii sau superioare, cu completarea că în cazul studiilor superioare este necesară vechimea de un an în specialitatea studiilor, a declarat, miercuri seara, ministrul Muncii, Marius Budăi, scrie agerpres.ro.

El a explicat, la Digi24, cum s-a ajuns la această formulă, subliniind că a existat un dialog atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele.

"În privinţa salariului minim, problema este un pic mai complexă şi aici vorbim despre dialog. Noi, Guvernul, avem dialog şi cu sindicatele şi cu patronatele. Suntem obligaţi, sau este îndatorirea noastră ca şi guvernanţi, să avem acest dialog. Plecăm iarăşi de la ceea ce noi numim programul de guvernare. Noi, în programul de guvernare, toată lumea ştie că am spus de atunci, din participarea în campanie electorală, că vom introduce salariul minim brut garantat în plată pe ţară diferenţiat la nivel de studii: superioare şi studii minime. Aşa cum am spus, cum cred eu că îi stă bine unui Guvern, discutăm şi cu sindicatele şi cu patronatele. La discuţiile cu sindicatele a fost această insistenţă să introducem acea diferenţiere pe 15 ani vechime. Am introdus acea diferenţiere. Am discutat şi cu patronatele, pentru că noi suntem cei care în tripartitul ăsta - Guvern, sindicate, patronate - trebuie să încercăm să aducem cumva la un numitor comun sindicatele cu patronatele - aşa văd eu rolul nostru. Patronatele ne-au explicat, mai ales cele din industria textilă, din lohn în special, că ar fi o povară suplimentară pentru ei, care s-ar putea să le creeze probleme. Şi atunci am stat şi am cumpănit şi am spus: 'Domnule, deocamdată o lăsăm aşa şi mergem pe ce am promis în programul de guvernare', şi aceasta vine în urma unei întâlniri pe care am organizat-o în judeţul Botoşani, împreună cu Camera de Comerţ din Botoşani. De fapt, a fost prima mea întâlnire în calitate de ministru al Muncii - era o întâlnire programată de când eram preşedinte la Comisia pentru buget-finanţe, pentru că mi-am dorit tot timpul cât am fost în Comisia pentru buget-finanţe să am un dialog excepţional cu mediul de afaceri. Sunt oameni de afaceri mari din Bucureşti care vă pot oricând confirma că am mai convocat astfel de întâlniri şi am mai solicitat astfel de întâlniri, tocmai pentru a le asculta punctul de vedere, şi acolo s-a pus această problemă. Asta se întâmpla pe 30 noiembrie. Ulterior, pe 1 decembrie, la Focşani, am rugat-o pe doamna prim ministru şi dânsa a acceptat, să îi primească pe aceşti oameni întreprinzători şi să discute şi dumneaei cu ei. Şi am discutat eu pe 30, doamna pe 1, ne-am întâlnit la Bucureşti, am rediscutat, am rediscutat şi am ajuns la această soluţie, aplicată acum, exact pentru a veni în sprijinul atât al angajatului, dar şi al angajatorului", a detaliat ministrul Muncii.

Budăi a precizat că s-a amânat aplicarea salariului minim brut diferenţiat după ce Guvernul a înţeles nevoia de predictibilitate a mediului de afaceri.

"Noi trebuia să aplicăm - ne-am gândit la un moment dat şi au fost discuţii - să aplicăm de la 1 noiembrie. Discutând cu mediul de afaceri, înţelegând nevoia lor de predictibilitate am spus: 'Domnule, amânăm aplicarea lor', tot cu gândul de a te apleca la dialog, că până la urmă eu cred că asta e cheia succesului şi asta ar fi cheia succesului probabil în oricare societate - dialogul între noi, să ne spunem tot ceea ce avem de spus - şi am ajuns la această formulă", a subliniat acesta.

Executivul a adoptat hotărârea prin care este majorat, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim brut la 2.080 lei şi, respectiv, la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, premierul Viorica Dăncilă dând asigurări că salariile şi pensiile vor continua să crească potrivit legii.

"Discutăm în şedinţa de astăzi hotărârea de Guvern prin care majorăm salariul minim brut la 2.080 lei, respectiv, 2.350 de lei pentru angajaţii cu studii superioare şi cu un an vechime în domeniul acestor studii. Această decizie va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2019. Adoptăm acest act având în vedere ordonanţa prin care am modificat Codul Muncii şi am introdus noţiunea de salariu minim diferenţiat. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.080 lei reprezintă o creştere de 9,47%, iar nivelul de 2.350 lei aplicat pentru personalul cu studii superioare şi cu o vechime în muncă de cel puţin un an reprezintă o creştere de 23,68%", a precizat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Schimbare majoră în învățământ. Unii elevi vor fi nevoiți să facă ore suplimentare, începând din semestrul viitor... Incident șocant în urmă cu puțin timp. Un bărbat răpește copii în plină stradă: O mamă s-a luptat cu agresorul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x