Ministrul Muncii: Nu suntem în acest moment în situaţia de a închide instituţii publice/ Nu sunt de acord să se închidă activitatea de relaţii cu publicul

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cere instituţiilor publice să nu se închidă şi să nu-şi suspende activitatea de relaţii cu publicul. ”Soluţia nu este să ne închidem noi, cei de la stat în instituţii sau să plecăm acasă, soluţia este să fin responsabili (...) să asigurăm o continuitate pentru că oamenii au nevoie de noi, nu să ne vadă că dăm bir cu fugiţii”, spune Alexandru.

”Cred că, în primul rând, insituţiile publice trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi de solidaritate. (…) Nu suntem în acest moment în situaţia de a închide instituţii publice. (...) Soluţia nu este să ne închidem noi, cei de la stat în instituţii sau să plecăm acasă, soluţia este să fin responsabili (...) să asigurăm o continuitate pentru că oamenii au nevoie de noi, nu să ne vadă că dăm bir cu fugiţii”, a afirmat Violeta Alexandru, joi, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a arătat că măsurile trebuie luate ”proporţional”, ea subliniind că trebuie pus accentul pe prevenţie şi pe protejarea personalului angajat în aceste instituţii.

Alexandru a precizat că cei responsabili pentru implementarea acestor măsuri sunt conducătorii instituţiilor.

În acest context, ea a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Pensii să ia măsuri până la demiterea şefilor Casei de Pensii a municipiului Bucureşti şi ai caselor de pensii care funcţionează la nivelul sectoarelor.

”Nu avem cum să pasăm responsabilitatea de la o instituţie la alta. Ceea ce s-a întâmplat în Bucureşti a fost ca pensionarii să fie trimişi de la Casa de Pensii către Poştă, unde angajaţii oficiilor poştale au fost şi sunt expuşi unor situaţii de aglomerări, ceea face să sporească riscul de contaminare. Instituţiile publice trebuie să rămână responsabile, ele sunt primele care trebuie să dea semnalul în societate că lucrurile sunt sub control. (...) Aceste servicii trebuie să se pună la dispoziţie cu asigurarea măsurilor de igienă şi de protecţie pentru a face faţă acestei epidemii”, a mai afirmat ministrul.

”Adevărul este că nu ştim cât va durea această situaţie excepţională în care ne aflăm şi, de aceea, nu putem închide instituţiile publice lăsând oamenii fără pensii, fără beneficii sociale într-o perioadă extraordinar de grea”, a mai spus Alexandru.

Ministrul a mulţumit poştaşilor, angajaţilor Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, dar şi unor angajaţi care nu se află în subordinea Ministerului Muncii, cum ar fi angajaţilor din sistemul sanitar sau şoferilor.

Ea a precizat că, în condiţiile în care se lucrează în spitale, în secţiile de poliţie, în supermarketuri, nu trebuie suspendată nici activitatea de relaţii cu publicul, ci să se ia măsuri pentru flexibilizarea programului, reducerea riscului de expunere a angajaţilor sau formarea de cozi în exterior.

”Nu sunt de acord să se închidă activitatea de relaţii cu publicul”, a spus ea, arătând că, de exemplu, cozile formate la unele instituţii pot fi organizate în exterior, iar accesul în sala unde de furnizează serviciul se poate face doar cu câte o persoană.

Alexandru spune că departamentele de relaţii cu publicul ar trebui relocate la intrarea în clădire.

Ministrul Muncii afirmă că se poate trece, acolo unde este posibil, la telemuncă iar Curtea de Conturi a precizat că acest tip de muncă poate fi aplicat în instituţiile publice.

”În Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale am permis flexibilizarea programului de lucru (...) avem o planificare clară. 50% dintre angajaţi au optat pentru modificarea programului de muncă, 150 dintre ei au solicitat desfăşurarea activităţii de la distanţă. (...) Decizia privind acordarea acestei posibilităţi angajatului trebuie făcută după o atentă analiză a tipului activităţii pe care fiecare angajat o desfăşoară şi cu asigurarea logisticii”, a precizat Violeta Alexandru.

Citește și
Dana Roba, schimbată total de când a renunțat la luminile reflectoarelor. S-a căsătorit și are doi copii
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Dana Roba, schimbată total după ce a devenit cunoscută pentru scandalurile de la tv. Cum mai arată acum și cu ce se ocupă
Omar Arnaout și logodnica lui, imagine romantică. Miruna este o tânără foarte frumoasă
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
Omar Arnaout și logodnica lui, Miruna, imaginea emoționantă de pe rețelele de socializare. Cum au apărut cei doi
colaj de imagini cu ionut cercel si petrica cercel
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Prima declarație a lui Ionuț Cercel după ce l-a pierdut pe tatăl său, Petrică Cercel. Ce mesaj a postat
Mai multe articole

Ea a spus că priorităţi au constituit cei care au copii sub 14 ani, din familii monoparentale, dar şi persoane cu probleme de sănătate.

”Riscul contaminării există oriunde în societate noi trebuie să acţionăm responsabil şi preventiv, faptul că închidem instituţiile nu înseamnă că persoanele nu pot fi contaminate în altă parte. În Ministerul Muncii nu exist în acest moment compartimente nefuncţionale”, a mai spus Alexandru.

Sursa : news.ro

Orașe europene de vizitat în sezonul rece. Alege destinația favorită de acum
Iarna poate fi sau nu anotimpul tău preferat. Se pare că există orașe europene pe care e...
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021. Leii au parte de emoții puternice. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 16 octombrie 2021 spune că Leii au parte de emoții puternice și în...
Ultimele știri