Antena Căutare

Mirosul incompetentei ingroapa Romania: Cum plimba unii masoni gunoaiele tarii

Romania se confrunta cu o criza a deseurilor provenite de la populatie din cauza cerintelor Uniunii Europene. La jumatatea lui 2009, aproape 3.000 de gropi de gunoi de la sate au fost inchise, conform calendarului de aderare. Nu a durat mult si orice crang, viroaga, poienita, mal de ape sau margine de drum au devenit noi gropi de gunoi. La scurt timp, s-au inchis zeci de gropi similare si la orase, pentru ca nu corespondeau cerintelor de mediu.

Satul Nicolint, judetul Caras-Severin, sud-vestul Romaniei. Cateva case si fostul camin cultural, devenit magazin satesc, se afla de-o parte si de-a alta a drumului ce duce spre granita cu Serbia. Trecatorul care are nesabuinta a se opri aici va crede negresit ca a venit la un interviu pentru a deveni gunoier. Miros greu, statut. "Din rapa asta vine", arata un localnic cu halat albastru si palarie gri. "Si mai is locuri din astea in tot Nicolintu'", continua banateanul trecut de saptezeci de ani. "Sa vedeti ce-i la mine in spatele casei", spune un altul cu tricou alb si sapca. Sunt cel putin patru, cinci locuri din astea in sat, fara a mai pune la socoteala si haldina inchisa in 2009.

"E o serparie acolo la drum. De cand au inceput sa fie aruncate tot felul de mizerii, au aparut sobolanii. Iar unde is sobolani, is si serpi. Copiiilor le e frica s-o ia pe scurtatura aia", adauga sateanul cu sapca. Se fereste sa-si spuna numele, pentru ca ii e frica ca primarul poate sa le faca rau tuturor celor care se vaita.

"Inainte ridicam noi gunoiul, ca stam pe ajutor social si trebuia sa mergem. Acum nu-l mai ia nimeni. Eu daca strang gunoiul unde sa-l arunc? Nu is tomberoane. Nu poti sa te plangi, ca ai nevoie de ei la primarie", zice omul tinand mainile in sold.

Decizia de inchidere a gropilor de gunoi s-a luat in 2005 prin Hotarare de Guvern (HG). S-a stabilit ca pana pe 16 iulie 2009 toate haldinele de la sate sa fie inchise si ecologizate prin procedura simplificata: se colecta gunoiul, se compacta, solul era acoperit cu pamant si apoi se arunca o mana de seminte de iarba, natura urmand sa faca restul. Cu toate ca au avut la dispozitie suficient timp, sefii Consiliului Judetean (CJ) Caras-Severin s-au ocupat de gunoaie dupa termenul limita prevazut de Guvern.

Articolul continuă după reclamă

"In toata tara activitatea de inchidere si ecologizare a fost intarziata. S-au inchis 99 de depozite in Caras-Severin in perioada iulie - august 2009", a declarat comisarul Gheorghe Pitulan de la Garda de Mediu caraseana.

Inainte de inchiderea celor 99 de haldine, gunoiul era transportat cu caruta sau tractorul si aruncat la capu' satului, insa conform HG primarii au trebuit sa incheie contracte cu operatorii autorizati.

Aceste contracte au dus la cresterea costurilor de colectare a gunoiului, caci sumele platite unui carutas sau unui tractorist sa duca la marginea satului gunoiul nu se pot compara cu tarifele practicate de firmele specializate care trebuiau sa transporte mizeriile pe distante de zeci de kilometri. In timp, facturile nu au mai fost achitate de edili ceea ce a dus la rezilierea contractelor incheiate si la aparitia unor noi mormane de gunoaie care au avut ca urmare amenzi date primarilor de catre comisarii Garzii de Mediu.

Tot articolul, in Jurnalul National

Mita: Fostul lider CNSLR Fratia, Marius Petcu, condamnat la 7 ani de inchisoare... Revolutionarii, din nou in strada: Proteste in fata Prefecturii din Galati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei Luni, 18.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x