Antena Căutare

Moaștele Sfântului Nicolae se află de sute de ani la Bucureşti, cadou de la Mihai Viteazul. Unde găsiți osemintele sfinte care ajută mii de români

Cu toate că Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți, fiind patronul famiiliei și al copiilor, puțini bucureșteni știu de prezența sfintelor sale moaște în ultima și singura ctitorie din Capitală a Sfântului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

Cu toate că Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți, fiind patronul famiiliei și al copiilor, puțini bucureșteni știu de prezența sfintelor sale moaște în ultima și singura ctitorie din Capitală a Sfântului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714).

În centrul Capitalei, aproape de kilometrul 0, se află Biserica ‘Sfântul Gheorghe Nou’, acolo unde se află moaștele mâinii dreapte a sfântului.

“Mâna dreaptă a marelui ierarh al bisericii noastre este o binecuvântare mare pentru București și pentru toată țara”, a declarat preotul profesor Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii.

Cu trupul la Bari, în sudul Italiei, cu un braț în nord-estul Franței și cu moaște ale mâinii drepte în țara noastră, Sfântul mărturisitor neînfricat al Evangheliei continuă să facă minuni chiar și în zilele noastre, după cum ne informează ziarul „Lumina de Duminică”.

Articolul continuă după reclamă

“Anul trecut, pe 6 decembrie, o credincioasă bolnavă de cancer de-abia a ajuns la racla sfintelor moaște să se roage – se ținea de pereții bisericii, atât îi era de rău. După o săptămână de la praznicul Sfântului Nicolae, a venit la mine și mi-a spus că s-a vindecat ca urmare a rugăciunilor stăruitoare”, mărturisește părintele Cărămizaru.

Potrivit basilica.ro, prin anul 1087, mormântul a fost deschis de niște negustori italieni, care au dus moaștele sfântului la Bari, în sudul Italiei. Mult mai târziu, un călător valah a luat cu sine, la bordul unei corăbii ancorate în portul Constanța, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, pe care a dăruit-o Mitropoliei din București. Unele surse spun că mâna sfântului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de prețuire pentru vitejia domnitorului împotriva păgânismului.

În continuare, voievodul Mihai Viteazul a îmbrăcat caseta în care se aflau sfintele moaște cu aur de 24 de carate, argint și nestemate și le-a oferit Bisericii bucureștene ‘Sfântul Gheorghe Nou’, fapt atestat de documente istorice de la sfârșitul secolului al XVI-lea: ‘Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae, ferecată în argint ales, împodobită cu diamanturi, dăruită de Io, Mihail Voievod (Viteazul) și Doamna Stanca, în anul 7407 (1599), ispravnic (fiind) Mitropolitul Eftimie’.

Cât despre ajutorul dat celor care se roagă la Sfântul Nicolae, preotul a declarat pentru basilica.ro că uneori credincioșii au trăit adevărate minuni mediate de sfânt.

Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai! Când vor putea românii să îi aducă flori şi unde. Sicriul va fi adus în... Regele Mihai a murit! Parlamentul se va reuni luni în şedinţă solemnă comună pentru comemorarea regelui Mihai...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade
Super Neatza, 15 ianuarie 2025. Prognoza meteo cu Ramona Olaru: Vreme friguroasă, cu maxime de până la 5 grade Miercuri, 15.01.2025, 08:39
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x