Antena Căutare

Munca din străinătate se poate adăuga ca vechime la pensia din România

Milioane de români au lăsat țara în care s-au născut și au căutat un trai mai bun peste hotare. Salariile mult mai mari decât cele din România și mediul de lucru i-au convins să stea departe de locurile natale și fenomenul emigrării pare să nu se oprească aici. În acest context, românii care au intrat pe piața muncii în țară și s-au angajat apoi în străinătate trebuie să știe că anii lucrați cu contract de muncă se adaugă la vechime la pensia din România.

Milioane de români au lăsat țara în care s-au născut și au căutat un trai mai bun peste hotare. Salariile mult mai mari decât cele din România și mediul de lucru i-au convins să stea departe de locurile natale și fenomenul emigrării pare să nu se oprească aici. În acest context, românii care au intrat pe piața muncii în țară și s-au angajat apoi în străinătate trebuie să știe că anii lucrați cu contract de muncă se adaugă la vechime la pensia din România.

Mai exact, stabilirea pensiei după reglementările și legile în vigoare se face fie când individul ajunge la vârsta de pensionare, fie când a adunat numărul de ani de vechime necesară. La anii de lucru din România se adaugă și perioadele de la diverse locuri de muncă în străinătate, singura condiție care trebuie îndeplinită este dovadă unor acte de angajare.

Ce trebuie să faci pentru a cumula anii de muncă din România și din străinătate

În primă fază, cei care vor să-și cumuleze anii de muncă trebuie să depună o cerere la noi în țară, la casa de pensii de pe raza domiciliului stipulat în cartea de identitate, la care să anexeze documente care să dovedează munca în străinătate. Odată primit dosarul, autoritățile din România au datoria să calculeze pensia inclusiv pentru perioada lucrată peste hotare.

Articolul continuă după reclamă

Vârsta de pensionare sau anii de vechime

În țara noastră, legea pensiilor a stabilit ca vârstă standard la care românii să se pensioneze 65 de ani pentru bărbați și 63 pentru femei, cele din urmă putând solicita sa rămână în câmpul muncii până la 65.

Cât despre stagiul de cotizare, minimul este de 15 ani, atât pentru femei, cât si pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare pentru ambele sexe este de 35 de ani. Concret, pentru a primi o pensie minimă trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani, iar pentru un calcul complet al venitului care ți se cuvinte, sunt necesari 35 de ani de muncă. Din nou, cei 35 de ani pot fi suma anilor lucrați în România, la care se adaugă cei munciți în străinătate, cu contract de muncă.

De ce acte ai nevoie pentru pensie

Un român poate ieși la pensie dacă a îndeplinit limita de vârstă sau anticipat dacă are suficientă vechime în câmpul muncii. Pe lângă o cerere de pensionare, solicitanții mai au nevoie de o serie de documente la dosar, făcute publice de Casa Natională de Pensii:

  • formularul de cerere E 202;
  • formularul E 207;
  • declaraţie pe propria răspundere;
  • copie după actul de identitate românesc (dacă deţin dublă cetăţenie sau dacă au menţinut cetăţenia română);
  • carnetul de muncă original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate;
  • livretul militar original sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate;
  • diploma de studii originală sau în copie certificată de instituţiile competente din străinătate sau adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora şi forma de învăţământ;
  • adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.

Pentru cei care caută un loc de muncă în străinătate, aceștia trebuie să știe că legislația din România le permite să-și cumuleze anii de pensie doar dacă au un contract de muncă valabil, care poate fi dovedit cu acte. Atunci când te angajezi, caută să te documentezi cu privire la beneficiile pe care ți se poate oferi compania din țara respectivă.

Pe platoforma JobZZ.ro găsești locuri de muncă în străinătate scoase la concurs de angajatorii care pun la dispoziție contracte ce atentă că ai muncit cu forme legale și că ai înregistrat vechime în muncă pe teritoriul respectivei țări.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/illustrations/seniori-grija-pentru-v%C3%A2rstnici-1505935/

Bărbat luat de ape cu tot cu mașina pe care o conducea. Vremea extremă continuă să facă ravagii... Vechile tabere şcolare au ajuns în ruină! Una dintre ele este cea de la Brădăţel, în Retezat, era, pe vremuri, de top...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x